Frida Kahlo: Ποία είναι αυτή η αιώνια πηγή έμπνευσης

Η Frida Kahlo ήταν «η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της τέχνης, η οποία αντιμετώπισε με απόλυτη και ασυμβίβαστη εντιμότητα, ίσως και με εμπαθή σκληρότητα, όλα αυτά που αφορούν τη γυναίκα».

Η σπουδαία ζωγράφος Frida Kahlo αποτέλεσε μία από τους πιο καινοτόμες και ιδιαίτερες «περσόνες» του 20ου αιώνα. Και βέβαια, μιλάμε για μια από τις πιο σημαντικές γυναικείες φιγούρες όλων των εποχών.

 

«I tried to drown my sorrows, but the bastards learned how to swim, and now I am overwhelmed by this decent and good feeling»

Το ανεπιτήδευτο αλλά τόσο μοναδικά ξεχωριστό στιλ και ταπεραμέντο της Kahlo αλλά παράλληλα οι ιδέες και οι απόψεις της ξεχώρισαν και την έκαναν να αγαπηθεί, ίσως περισσότερο και από τα έργα της.

Τα λουλούδια στα μαλλιά, η αγάπη της για τα έντονα χρώματα αποτελούν σημείο αναφοράς για την ίδια. Την καθιέρωσαν στην αιωνιότητα, καθιστώντας την μια διαχρονική φιγούρα ακόμα και έτει 2020.

Ακόμα και σήμερα αποτελεί πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά και για εμάς τους κοινούς θνητούς. Θα σας εξηγήσω στη συνέχεια τι ακριβώς εννοώ με αυτό.

i frida pu zografizi

Τα έργα της

Η Μεξικάνα ζωγράφος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της.

Στα έργα της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ το στυλ που χρησιμοποιεί είναι διττά επηρεασμένο. Από τη μία μπορεί να δει κανείς στοιχεία από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, ωστόσο, φανερή είναι και η επίδραση των Ευρωπαϊκών ρευμάτων, όπως ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός αλλά και ο Υπερρεαλισμός.

«Pain, pleasure and death are no more than a process for existence. The revolutionary struggle in this process is a doorway open to intelligence»

i kahlo se kanape

Προσωπική ζωή

Το 1929 η ζωγράφος παντρεύτηκε τον επίσης Μεξικανό, τοιχογράφο Diego Rivera, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές - κουμμουνιστικές - απόψεις. Η σχέση του ήταν θυελλώδης μιας και ο Diego δεν είχε μάτια μονάχα για εκείνη!

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της ζωής της η Frida ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Rivera και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης.

Αργότερα βέβαια η φήμη της ξεπέρασε τα όρια και ειδικά τα όρια του συζύγου της.

i frida kai o diego

«You deserve a lover who makes you feel safe, who can consume this world whole if he walks hand in hand with you; someone who believes that his embraces are a perfect match with your skin»

Το «μπλε σπίτι» της Kahlo είναι μουσείο και μας ανοίγει τις πύλες του... έστω και διαδικτυακά

Πέρα από την ίδια και τα έργα της ιδιαίτερη αναγνώριση έχει δεχτεί και το σπίτι όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Το σπίτι όπου δημιούργησε τα πλέον μοναδικά έργα της.

Να σημειωθεί πως ο Diego Rivera δώρισε το 1957 το «Μπλε Σπίτι» της στο Coyoacán, στην Πόλη του Μεξικού. Το λεγόμενο Casa Azul («Μπλε Σπίτι») της Frida πλέον λειτουργεί ως μουσείο και μας ανοίγει τις πόρτες του.

Όχι τόσο κυριολεκτικά βέβαια μιας και η πανδημία δεν μας επιτρέπει τα ταξιδάκια. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι μεγάλο πράγμα στις μέρες μας.

Έτσι, μπορείς και εσύ να περιηγηθείς virtual στο σπίτι και να δεις προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου («Appearances Can Be Deceiving»).

 

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM