«Τhe Thread»: Θα έρθει, επιτέλους, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στην Ελλάδα; (photos)

Εδώ και πολλά-πολλά χρόνια έχει μετακομίσει στο Παρίσι. O Οσκαρικός Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου βρίσκεται μόνιμα στην «πόλη του φωτός». Μαζί του, σταθερά, η αγαπημένη του Λώρα Μεταξά. 

Ο διεθνής μαs «Vangelis», όπως τον αποκαλούν άπαντες, που έχει γράψει ιστορία στην παγκόσμια μουσική, είναι ευτυχισμένος στη γαλλική πρωτεύουσα, δεδομένου κιόλας πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστήθιοι φίλοι και φίλες του από τα πάτρια εδάφη τον επισκέπτονται. Εκείνος, βεβαίως, ως άψογος οικοδεσπότης, δεν τους αφήνει επ' ουδενί να καταλύουν σε ξενοδοχεία. Μόνο στο σπίτι του και είναι απόλυτος.

Σχέση ζωής με το Παρίσι

Πριν από μερικούς μήνες βραβεύτηκε στη Γαλλία για το έργο του και μάλιστα η απονομή πραγματοποιήθηκε στον χώρο του. Έναν υπέροχο χώρο, που δεν θέλει να εγκαταλείψει με τίποτα. Το σπίτι του, στη σκιά της Ακρόπολης, το έχει πουλήσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες. Όσο για τα περίφημα έργα τέχνης του (πέραν του ότι είναι δεινός συλλέκτης, ζωγραφίζει καταπληκτικά και ο ίδιος, ενώ προσέχει επιμελώς και τη συντήρησή τους), βρίσκονται σε ειδικό χώρο στην ανατολική Αττική.

Στο διά ταύτα. Ξεκίνησε να προβάλλεται και θα παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου το «Τhe Thread» («Το Νήμα»). Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή, που μάγεψε κοινό και κριτικούς στη Μέκκα του χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου και φέρει τη μουσική του σφραγίδα.

O Vangelis θα παραμείνει εκτός

Και το ερώτημα που ανακύπτει όλες αυτές τις μέρες είναι αν, επιτέλους, ο διεθνής συνθέτης που λατρεύει εξίσου και τη μαγειρική -εκτός του ότι είναι αθεράπευτος γλυκατζής, φτιάχνει και ο ίδιος πεντανόστιμες λιχουδιές-, θα έρθει στην Αθήνα.

Δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, αλλά, όσο κι αν το επιθυμούμε όλοι (εξάλλου, έχει να παρουσιάσει χρόνια τώρα κάτι με τη σφραγίδα του στην Ελλάδα), όχι. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που στην προκειμένη δεν υφίσταται, ακριβώς γιατί είναι σταθερή προσωπικότητα, δεν πρόκειται να μας έρθει. Όποιος σπεύσει στο Παρίσι, μπορεί να τον αναζητήσει. Εμείς, ομερτά, τα χείλη μας είναι σφραγισμένα κι εδώ να σας πούμε ότι η Λώρα (του) πηγαινοέρχεται Ελλάδα-Γαλλία.

Εννοείται, εσείς μπορείτε ν' απολαύσετε «Το Νήμα». Πρόκειται για μια υπερ-παραγωγή με τα όλα της, που αξίζει. Μακράν.

Προχωράμε, λοιπόν, στα επιμέρους.

Τι είναι το «The Thread»

Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι: παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα φανερώνουν τη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού, δίπλα στον σύγχρονο χορό. Ο κόσμος της παράδοσης, που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης, που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Το «Νήμα», αλά ελληνικά, σαν άλλος μίτος της Αριάδνης, οδηγεί σε κόσμους φαινομενικά ασύμβατους, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν.

Η πρωτότυπη μουσική του Vangelis πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους, ο «χορογράφος του φωτός» Mi δημιουργεί μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» και η διεθνής Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας με «άντρο» το Λονδίνο, Μαίρη Κατράντζου, σχεδιάζει τα κοστούμια, εμπνευσμένη από μινωικά αγγεία.

Καλή θέαση!