Αγγελική Φούλη: Η interior designer που δίνει μαθήματα αισθητικής

Πολλές φορές, ανατρέχοντας στο feed μας στο Instagram, υπάρχουν μερικά προφίλ τα οποία μας κάνουν να σταθούμε και να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά. Μας κεντρίζουν την προσοχή με την αισθητική τους και αμέσως μετά αναζητάμε το πρόσωπο πίσω από όλα αυτά που βλέπουμε. Για μένα, ένα από αυτά τα προφίλ είναι της Αγγελικής Φούλη.

Αρχικά, μου είχε κάνει εντύπωση το πόσο προσεγμένο ήταν το προφίλ της, σταδιακά όμως κατάλαβα ότι δεν είναι απλώς κάτι αισθητικά ωραίο, αλλά πως πίσω από αυτό κρύβεται μια ολόκληρη κοσμοθεωρία, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δίνοντας περισσότερη προσοχή, ο όρος «interior designer» ήρθε και έδεσε και με έκανε να τα συνδέσω όλα μαζί.

Η επόμενη κίνηση ήταν ξεκάθαρα μονόδρομος. Έπρεπε να μιλήσω μαζί της και να μάθω τι κάνει τόσο ξεχωριστό το προφίλ της και ποια είναι πίσω από τα social media.

Αρχικά, θα ήθελα να μας πεις λίγα πράγματα για σένα. Ποια είναι η Αγγελική Φούλη; Τι σου αρέσει; Με τι καταπιάνεσαι από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου; Μια αγαπημένη σου παιδική ανάμνηση.

Είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά. Είμαι interior designer, content creator στο Instagram και προσπαθώ να αγγίξω σιγά σιγά και τον τίτλο της blogger. Μου αρέσουν η ηρεμία και η δημιουργία.

Από μικρό παιδάκι η μεγαλύτερή μου αγάπη ήταν να στήνω τα παιχνίδια μου και τις κούκλες μου σαν να είναι σε έκθεση και να κάθομαι να τα κοιτάω. Θυμάμαι που, όποτε πήγαινα σε σπίτια φίλων των γονιών μου που είχαν παιδιά, εγώ καθόμουν πάντα και τους στόλιζα τα παιχνίδια στο δωμάτιο αντί να παίζω με αυτά.

Αλλά και αργότερα, ως έφηβη, η αγαπημένη μου ασχολία ήταν να διαβάζω περιοδικά διακόσμησης, ατέλειωτα περιοδικά για design, κάνοντας υποθετικές επιλογές επίπλων μέσα στο μυαλό μου για διάφορους χώρους.

Πώς θα περιέγραφες με πέντε λέξεις την Αγγελική;

Θα έλεγα ότι, αν με περιέγραφα με πέντε λέξεις, αυτές θα ήταν ευαίσθητη, δημιουργική, ρομαντική, υποστηρικτική και ονειροπόλα.

Από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής στην ΑΚΤΟ. Τι σε έκανε να κάνεις αυτό το βήμα; Προϋπήρχε το «μικρόβιο» της διακόσμησης ή προέκυψε στην πορεία; Τι σε ενθουσιάζει σε όλο αυτό;

Τελειώνοντας το σχολείο, και καθώς είχα μπει στη θεωρητική κατεύθυνση, δήλωσα ως σπουδές το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής, αλλά πριν καν ολοκληρώσω το τελευταίο έτος, ήταν η στιγμή που έφτιαχνα το μικρό μου σπίτι, στο οποίο ζω μέχρι και σήμερα, όπου και έπρεπε να εκμεταλλευτώ με πολλή προσοχή και εργονομία το κάθε σημείο του.

Εκεί λοιπόν κατάλαβα πως δεν υπήρχε λόγος να αντιστέκομαι σε αυτό που είχα κλίση από παιδί, τη διακόσμηση. Ξεκίνησα, λοιπόν, παράλληλα με το τελευταίο έτος στο πανεπιστήμιο, τις σπουδές μου στην ΑΚΤΟ, στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης, διάρκειας τριών χρόνων, και συνέχισα άλλον έναν χρόνο κάνοντας Bachelor σε συνεργασία με το Middlesex University.

Ήταν και είναι ακόμα η καλύτερη λύση ‒όντως κάτι σαν μικρόβιο μπορείς να το πεις από μια άλλη σκοπιά‒ σε περιπτώσεις που βρίσκομαι σε χώρους που βαριέμαι, να κάθομαι και να σκέφτομαι πώς αλλιώς θα μπορούσαν να ήταν διακοσμημένοι;

Κάθε νέο σχεδιαστικό project με συναρπάζει βλέποντας πως μπορεί να μετατραπεί ένας χώρος σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Επαγγελματικά, πού σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο; Έχεις κάποιο πλάνο για το μέλλον; Κάτι που θες να πετύχεις οπωσδήποτε για να πεις «Ναι, τα κατάφερα»;

Από την αρχή που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου αποφάσισα να δουλέψω freelance ως interior designer, αναλαμβάνοντας project σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Δεν νομίζω ότι μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στις δυο αυτές κατηγορίες, γιατί με ενθουσιάζουν εξίσου.

Στη συνέχεια πρόσθεσα στις επαγγελματικές μου δραστηριότητες και τον τομέα του content creation για επαγγελματικούς λογαριασμούς στα social media καθώς και ως συνεργασία με άλλα brands για το δικό μου προφίλ Instagram. Το πλάνο μου για το μέλλον είναι μικρά βήματα εξέλιξης σε όσα έχω μέχρι τώρα επιλέξει, απολαμβάνοντας παράλληλα τη στιγμή.

Νιώθω κάθε μέρα ότι «τα κατάφερα» γι’ αυτό που είχα στο μυαλό μου χθες, καθώς βάζω μικρούς στόχους κάθε φορά. Σίγουρα όμως στο πλαίσιο μιας μόνιμης πνευματικής ανησυχίας που συχνά με διακατέχει, «Ναι, τα κατάφερα!» πιστεύω ότι θα πω όταν μπορέσω μέσα από τη δουλειά μου να εμπνέω περισσότερους ανθρώπους, και ίσως κάποια στιγμή να μπορέσω να κάνω επαγγελματικές συνεργασίες με μεγαλύτερα brands και εταιρείες, είτε ως designer είτε ως art director.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα με το blog; Τι θα δει κανείς σε αυτό;

Η ιδέα με το blog είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια, αλλά τότε το είχα φτιάξει χωρίς καν να κατοχυρώσω το domain μου. Τον τελευταίο χρόνο όμως, και στο πλαίσιο της πανδημίας, που μας έδωσε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι, ξεκίνησα να δουλεύω το blog μου (www.designmywhitelife.gr) πιο εντατικά, κατοχυρώνοντάς το πλέον.

Περιλαμβάνει κυρίως άρθρα με μηνιαία design mood boards αλλά και άρθρα με τις lifestyle/design επιλογές που κάνω στην καθημερινότητά μου. Θα δείτε επίσης εικόνες από το σπίτι μου και πώς εντάσσω τα όσα πιστεύω γύρω από το slow living μέσα στο design.

Ποιο στυλ διακόσμησης σε εκφράζει και γιατί; Από πού αντλείς έμπνευση, όχι μόνο στη δουλειά σου, αλλά και στην καθημερινότητά σου;

Ως στυλ αγαπώ πολύ το σκανδιναβικό design και δεν χάνω ευκαιρία να διαβάζω βιβλία σχετικά με τη φιλοσοφία των σκανδιναβικών χωρών, απ’ όπου και αντλώ μεγάλο μέρος της έμπνευσής μου.

Πιστεύω πως είτε βρισκόμαστε σε μια κατοικία είτε σε έναν επαγγελματικό χώρο, ως πελάτης ή ως ιδιοκτήτης, πρέπει να νιώθουμε «σαν στο σπίτι μας», οπότε προσπαθώ να εντάσσω αυτό το συναίσθημα στον τρόπο που επιλέγω να δουλέψω το κάθε μου project.

Εμπνέομαι πολύ και από αρκετά σκανδιναβικά προφίλ που ακολουθώ στο Instagram αλλά και από τα ταξίδια, που ανυπομονώ να μπορέσω σύντομα να αρχίσω και πάλι.

Έχεις ταξιδέψει σε κάποια σκανδιναβική χώρα; Αν ναι, τι σε ενθουσίασε περισσότερο; Θα έμενες εκεί μόνιμα;

Η αγαπημένη μου σκανδιναβική χώρα στην οποία έχω ταξιδέψει είναι η Κοπεγχάγη. Ήταν ένα ταξίδι που δεν θα ξεχάσω και πάντα θα επιστρέφω, καθώς εκεί γνώρισα όλα τα design brands που αγαπώ και εντάσσω στη δουλειά μου μέχρι και σήμερα.

Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν το πόσο «σωστά» τοποθετημένα ήταν όλα, αυτή η τάξη που υπήρχε παντού, χωρίς περιττά, χωρίς φλυαρίες, η hygge φιλοσοφία τους και ο γενικότερος τρόπος ζωής τους, που είναι κάτι παραπάνω από διακριτικός, καθώς το στυλ τους προκύπτει αβίαστα.

Σίγουρα πιστεύω πως θα μπορούσα να μείνω εκεί, αν και ποτέ δεν έχει περάσει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να αφήσω τη χώρα μου.

Ποια είναι η κορυφαία τάση στο interior design για τη φετινή χρονιά και τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να κάνει μια αλλαγή στο σπίτι και τη ζωή του;

Νομίζω ότι κάθε νέα χρονιά η τάση που προσπαθεί και θα προσπαθεί να ενταχθεί όλο και περισσότερο στο interior αλλά και στο design γενικότερα είναι το sustainability. Είναι αναγκαίο πια, και στα σπίτια μας και στους επαγγελματικούς μας χώρους, να μας απασχολεί περισσότερο μια καλύτερη βιωσιμότητα και να μην ασχολούμαστε μόνο με το «ωραίο».

Πολλές εταιρείες πλέον κατασκευάζουν αντικείμενα εσωτερικών χώρων με κριτήρια τις χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η συμβουλή μου προς τους άλλους είναι πως όταν θέλουν να αλλάξουν ή να αγοράσουν κάτι, να σκέφτονται πρώτα πώς θα μπορούσε αυτό να βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Αν αυτό το κριτήριο δεν υπάρχει, τότε η αλλαγή είναι περιττή.

Ομολογουμένως, η πανδημία έχει αλλάξει πολλά. Πώς βιώνεις εσύ την όλη κατάσταση; Πού σε βρίσκει η καραντίνα και τι άλλαξε στην καθημερινότητά σου;

Η πανδημία όντως έχει αλλάξει πολλά. Σε προσωπικό επίπεδο όμως θεωρώ ότι με ωφέλησε αρκετά, καθώς μου έδωσε τη δυνατότητα, ρίχνοντας τους ρυθμούς μου, να αποφασίσω να μεγαλώσω την οικογένειά μου.

Νομίζω ότι ήταν η ιδανική περίοδος γι’ αυτό το βήμα και ήταν μια αλλαγή που χρόνια ήθελα, αλλά δυσκολευόμουν να κάνω. Επαγγελματικά, η διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη, εφόσον πάντα εργαζόμουν από το σπίτι.

Πώς θέλεις να σε βρει το τέλος της πανδημίας; Τι σκέψεις κάνεις για το μέλλον, σε προσωπικό επίπεδο;

Το τέλος της πανδημίας θέλω να με βρει πνευματικά πιο ανεπτυγμένη και χωρίς κοινωνικές απώλειες. Οι σκέψεις μου για το μέλλον είναι αρκετά αισιόδοξες.

Σίγουρα όλο αυτό που συμβαίνει προσπαθεί να δώσει στον καθέναν μας κάποια μαθήματα, και το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα μηνύματα που μας φέρνει μπροστά μας μια τέτοια κατάσταση και φυσικά να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Η interior designer Αγγελική Φούλη να κρατά μια κούπα

Ποιο είναι το δικό σου μότο; Αυτό που αποτελεί την κινητήριο δύναμή σου ακόμα και όταν είσαι «down» και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μήνυμα και για όποιον το έχει ανάγκη;

Το δικό μου μότο είναι και το όνομα του blog μου: «Design my white life». Η ζωή μας είναι άσπρες σελίδες και μόνοι μας επιλέγουμε πώς θα τις σχεδιάσουμε. Έχει γίνει λοιπόν το αγαπημένο μου hashtag από όταν το δημιούργησα και το πιστεύω πολύ!

Εύχομαι λοιπόν σε όλους να βρίσκουν τον τρόπο και να σχεδιάζουν τη δική τους ζωή όπως ακριβώς θέλουν! #designmywhitelife

βιβλίο, σημειωματάριο και smartphone

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα