Κωνσταντίνος Αδρακτάς: Ο Έλληνας κατασκευαστής του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο το 1973.

Ο Έλληνας κατασκευαστής Κωνσταντίνος Αδρακτάς υλοποίησε την ιδέα του στη Σύρο, φτιάχνοντας το πρώτο μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα μοντέλο Enfield 8000. Είχε αποφοιτήσει από το MIT με σπουδές στην αστρονομία και την αστροναυτική και είχε δουλέψει για την ΝASA.

Με την Enfield Automotive κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο αφορούσε την παραγωγή εκατό περίπου αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyand.

Λόγω των συνθηκών εκείνης της εποχής στην Ελλάδα, καθώς ήταν η περίοδος της Χούντας, το όραμα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν προχώρησε. Η γραφειοκρατία μαζί με τις πολιτικές πιέσεις αναφορικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρικού κινητήρα ήταν μερικά από τα ζητήματα που άφησαν στάσιμη την ενδεχόμενη εξέλιξη αυτής της κατασκευής.

Παρ' όλα αυτά, το μοντέλο Enfield 8000 αποτέλεσε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία του αυτοκινήτου. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να το ανακατασκευάσουν.

Πριν περίπου έναν χρόνο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, το αυτοκίνητο που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς παρουσιάστηκε στο κοινό.

Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς έχασε τη μάχη με τη ζωή, πριν από μερικές μέρες, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, σε ηλικία 80 ετών.

Δείτε τα χαρακτηριστικά του Enfield 8000 στο ecoearth.gr

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM