Θάνος Ολύμπιος: «Ο κόσμος του θεάματος δεν είναι αγγελικά πλασμένος»

Η συζήτηση μας με τον σημαντικό ερμηνευτή της νέας γενιάς, Θάνο Ολύμπιο αποκαλύπτει ότι σε εποχές δύσκολες, σε όλα τα επίπεδα η ολόφωτη πλευρά του φεγγαριού είναι κυρίαρχη στο χώρο του πολιτισμού, παρά το δηλητήριο που, τελευταία, ρέει απειλητικό.

Ο Θάνος Ολύμπιος έχει ήδη τρεις προσωπικούς δίσκους και συνεργασίες με κορυφογραμμές του στίχου και της Μουσικής δημιουργίας, όπως ο Μάνος Ελευθερίου και ο μεγάλος του δάσκαλος, Μίμης Πλέσσας, σημαντικές σπουδές στο μουσικό Πανεπιστήμιο αλλά κυρίως μουσική φλέβα και ταλέντο.

Συνέντευξη στους Γιάννη Βασιλακόπουλο και Φωτεινή Σταμογιώργου

Σήμερα, στη συνέντευξη του στο NEWS2U, μας μιλά για όλα χωρίς να μασά τα λόγια του τονίζει ότι «ήταν υποψιασμένος για το ότι ο χώρος του θεάματος γενικώς δεν είναι αγγελικά πλασμένος, αλλά πέφτει από τα σύννεφα με την διπροσωπία κάποιων καλλιτεχνών που άλλο δείχνουν κι άλλο είναι στην πραγματικότητα».

Θάνο, είσαι ένας νέος σε ηλικία, ερμηνευτής που ωστόσο μετράς κάποια χρόνια εμπειρίας και τριβής στο χώρο. Η στάση σου ως καλλιτέχνης έχει δείξει ότι προτιμάς να «μιλάς» με τα τραγούδια σου παρά με τους όρους του λεγόμενου σταρ σίστεμ. Θα ήθελα λοιπόν να μου πεις με το χέρι στην καρδιά πως ονειρευόσουν το χώρο, όταν έμπαινες σ’ αυτόν και πως τον βιώνεις «από μέσα» και με αφορμή με όσα ακούγονται τελευταία στο ευρύτερο πεδίο της show biz .

Ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας αλλά και ο γενικότερος χώρος της βιομηχανίας του θεάματος σίγουρα δεν είναι ούτε αξιοκρατικός, ούτε αγγελικά πλασμένος, άλλωστε ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Με είχε προετοιμάσει ο πατέρας μου ο οποίος ήταν επαγγελματίας τραγουδιστής, οπότε δεν είχα κάποια αυταπάτη γι’ αυτόν τον χώρο. Όμως παρόλα αυτά πέφτω από τα σύννεφα με ορισμένους καλλιτέχνες, που άλλο δείχνουν προς τα έξω και άλλο είναι πραγματικά.

Θάνος Ολυμπίου

Έχεις πραγματοποιήσει σωρεία συνεργασιών με κορυφαίους ερμηνευτές και δημιουργούς. Ποια ή ποιες από όλες αυτές θα «κουβαλάς» για πάντα;

Τις δισκογραφικές συνεργασίες μου με τον Μίμη Πλέσσα αλλά και με τον Μάνο Ελευθερίου διότι δύο τόσο κορυφαίοι δημιουργοί μου έκαναν την τιμή και μου χάρισαν από ένα ολόκληρο άλμπουμ ο καθένας τους με τις καινούριες τους δημιουργίες. Η δισκογραφία είναι το ανεξίτηλο στίγμα ενός τραγουδιστή, είναι αυτό που θα μείνει για πάντα. Στον κόσμο αυτό όλοι αφήνουμε το στίγμα μας μέσα από την όποια δραστηριότητα μας, το θέμα είναι αυτό το στίγμα να μην είναι μια μουτζούρα, αλλά μια όμορφη ζωγραφιά.

Ακούστε εδώ τα τελευταία τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου που εμπιστεύθηκε στον Θάνο Ολύμπιο:

Οι συνεργασίες με τον Μίμη Πλέσσα και τον Μάνο Ελευθερίου, που σας εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες τους, συνιστούν αναμφίβολα «Χρυσά μετάλλια» για έναν νέο καλλιτέχνη. Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας πόσο στην πράξη η συναναστροφή με αυτούς τους ογκόλιθους του πολιτισμού – που παράγουν στ’ αλήθεια πολιτισμό – επηρεάζουν στην πράξη, την οπτική σου στα πράγματα.

Η συναναστροφή μου με αυτούς τους κορυφαίους δημιουργούς φυσικά και έχει επηρεάσει την οπτική μου στα πράγματα μέσα από αυτά που με δίδαξαν με τις ίδιες τους τις συμπεριφορές. Από τον Μίμη Πλέσσα κρατάω την εργατικότητα του, την επιμονή του, την αστείρευτη δημιουργικότητα του και την αιώνια εφηβεία του, ενώ από τον Μάνο Ελευθερίου την ταπεινοφροσύνη και την απλότητα του.

Ακούστε εδώ τον πλατινένιο δίσκο των Μίμη Πλέσσα και Θάνου Ολύμπιου:

O Θάνος Ολυμπίου με τον Μίμη Πλέσα

Αναφορικά με όλα αυτά που ακούγονται για τον χώρο του θεάματος περί σεξουαλικής κακοποίησης/παρενόχλησης και όλα αυτά που ακούγονται τελευταία πως τοποθετείσαι; Πιστεύεις ότι ο χώρος αυτός είναι ο πρώτος που πήρε την απόφαση να εξαγνιστεί; Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες αποκαλύψεις; Ίσως και στον χώρο της μουσικής. Διαφέρει πιστεύεις ο χώρος της μουσικής από αυτόν της υποκριτικής σε τέτοια ζητήματα;

Όσον αφορά τα περί σεξουαλικής κακοποίησης/παρενόχλησης κλπ έχω να πω ότι αυτά συμβαίνουν σε όλα τα επαγγέλματα και εκτός του χώρου του θεάματος. Γνωρίζω αρκετές περιπτώσεις από γραμματείς γιατρών, δικηγόρων, πολιτικών, εφοπλιστών, επιχειρηματιών κλπ έως σερβιτόρες και πολλών άλλων υπαλλήλων διάφορων ειδικοτήτων και κλάδων που δέχθηκαν σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στο εργασιακό τους περιβάλλον. Λογικά τώρα που πήραν φόρα… ναι πιστεύω θα ακολουθήσει και ο χώρος της μουσικής. Δεν πιστεύω ότι διαχωρίζεται ο χώρος της υποκριτικής από αυτόν της μουσικής σε τέτοια θέματα, όπως ότι δεν διαχωρίζεται ούτε με πολλά άλλα επαγγέλματα και εκτός του χώρου του θεάματος όπως ήδη είπα. Απλά ο χώρος του θεάματος πουλάει και αυτά τα περιστατικά θα πάρουν μεγαλύτερη διάσταση.

Η καραντίνα είναι για όλους μας μια πρωτοφανής σκληρή εμπειρία για όλους μας. Υπάρχουν πιστεύεις περιθώρια δημιουργίας για τους ανθρώπους της τέχνης σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο; Εσύ δουλεύεις πάνω σε κάτι νέο αυτήν την περίοδο;

Από την στιγμή που υπάρχει άπλετος ελεύθερος χρόνος, φυσικά υπάρχει χρόνος και για δημιουργία. Όμως αυτή η δημιουργία είναι καταδικασμένη να μείνει στο συρτάρι για όσο διαρκεί το Lockdown, είτε γιατί τα studios ηχογράφησης είναι κλειστά, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να γίνει πράξη. Εγώ προσωπικά σχεδιάζω να κυκλοφορήσω μια ερωτική μπαλάντα μέσα στον Μάρτιο σε σύνθεση και ερμηνεία δική μου και σε στίχους του Χρήστου Κατσάνη. Είναι ένα τραγούδι το οποίο ήταν ηχογραφημένο εδώ και αρκετό καιρό.

Ο Θάνος Ολυμπίου ερμηνεύει

Θα ήθελα τέλος να μας πεις πως κρίνεις τη «μέριμνα» της πολιτείας για τους ανθρώπους της τέχνης, στη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι των οποίων είναι κοντά 10 μήνες χωρίς μεροκάματο.

Ικανοποιητική κρίνω ότι είναι πλέον η μέριμνα της πολιτείας για τους ανθρώπους της τέχνης. Στο πρώτο Lockdown δεν είχε καταφέρει η πολιτεία να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους του κλάδου παρά μόνο αυτούς που ήδη δούλευαν σε σταθερή εργασία και μπόρεσαν οι εργοδότες τους να τους βάλουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Από τον Σεπτέμβρη του 2020 και μετά όμως η πολιτεία μερίμνησε για όλους ανεξαιρέτως δίνοντας το επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και αν σκεφτείτε ότι το ταμείο ανεργίας είναι στα 400 ευρώ ανά μήνα, το ποσό του επιδόματος των 534 ευρώ κρίνεται ικανοποιητικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM