47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Για τρεις ολόκληρες ημέρες το Πολυτεχνείο «κατέχεται από σπουδαστάς» με την 17η Νοέμβρη 1973, την ημέρα της εξέγερσης να αποτελεί την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση. Πρόκειται για την πράξη που ουσιαστικά που έγινε η αφετηρία για την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Η χούντα, στην προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε αναμιχθεί στον φοιτητικό συνδικαλισμό από το 1967, έχοντας απαγορεύσει τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια. Ενώ παράλληλα, είχε στρατολογήσει υποχρεωτικά τους φοιτητές.

«ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΑΣ ΜΙΛΑ Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»«Κάτω η Χούντα»

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Φεβρουαρίου, όταν φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα. Προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία».

Ωστόσο, η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση. Παρόλα αυτά, βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση, η οποία ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα. Το αίτημα τους ήταν να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, αφού διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να βάλει τα «μεγάλα μέσα»... τον στρατό.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε την εντολή να εισβάλλει.

Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα.

Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, έκαναν γνωστό πως οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί ‒σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία‒ ήταν 34.

Διαβάστε περισσότερα στο κυβέρνηση.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM