Πρίγκιπας Φίλιππος - Μον Ρεπό: Η έπαυλη στην Κέρκυρα όπου γεννήθηκε

Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε με τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» στις 10 Ιουνίου το 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Το ανάκτορο του Μον Ρεπό βρίσκεται μέσα στην έκταση που καλύπτει ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, μόλις 4 χλμ. μακριά από το κέντρο του νησιού. 

Η ιστορία πίσω από την έπαυλη

Το ανάκτορο του Μον Ρεπό κτίστηκε από τον Άγγλο αρμοστή των Ιονίων Νήσων Frederic Adam, το 1831. Λέγεται πως ήταν δώρο προς την Κερκυραία Νίνα Παλατιανού, ενώ αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο επίσης Άγγλος Whitmore. Διαθέτει μεγάλα ανοίγματα, αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία.

Το Μον Ρεπό, μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο και έως το 1967 παρέμεινε στη βασιλική οικογένεια, που το χρησιμοποιούσε ως θερινό ανάκτορο. Έκτοτε ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη για την κυριότητά του, καθώς οι βασιλικοί απόγονοι το διεκδίκησαν ως προσωπική περιουσία, κάτι που τελικά απέρριψαν τα ελληνικά δικαστήρια όμως, παραχωρώντας το Μον Ρεπό στον Δήμο Κέρκυρας. 

(EUROKINISSI) - ΦΩΤΟ 1965-ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΜΟΝ ΡΕΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η έπαυλη του Μον Ρεπό αποτελείται από δύο κύρια κτήρια, αυστηρά συμμετρικά μεταξύ τους. Ανήκει στο νεοκλασικό ρυθμό και χαρακτηρίζεται από απλές γραμμές, με μεγάλα ανοίγματα. Ειδικά το δεύτερο κτήριο, χρησίμευε ως ξενώνας και φέρει το όνομα «Τίτο» – πιθανώς μια αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, που συνήθιζε να έρχεται στο Μον Ρεπό.

Αναφορικά με την σημασία του όρου, όπως θα καταλάβατε οι γαλλομαθείς η έκφραση «mon repos» σημαίνει «η ανάπαυση μου», επομένως για τους περισσότερους αν όχι όλους ήταν μια κατοικία ανάπαυσης. Σε αυτό το τριώροφο νεοκλασσικό κτήριο, στεγάζεται σήμερα το Μουσείο της Παλαιόπολης. Στο μουσείο φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα της Παλαιόπολης, αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό από την ζωή των περιοδικών της ενοίκων, ακόμη και περιοδικές εκθέσεις.

Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Μάλιστα στους καταπράσινους κήπους του παλατιού έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε σπάνια είδη φυτών. Υπολογίζεται πως τον συνθέτουν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως τον Ιούνιο του 1994, στο πλαίσιο της τότε ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μον Ρεπό φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Λουλούδια στον Μον Ρεπό

Σήμερα, μόλις έγινε γνωστό πως απεβίωσε ο Πρίγκιπας Φίλιππος ένας Βρετανός, μόνιμος κάτοικος του νησιού, άφησε λουλούδια έξω από την κλειστή είσοδο του Μον Ρεπό.

*Με πληροφορίες από το greece.terrabook.com