Τουρκία: Νέα NAVTEX στην Αν. Μεσόγειο - Η Άγκυρα ετοιμάζεται για άσκηση με πυρά

Σε νέα επέκταση της Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προχώρησε το πρωί της Πέμπτης η Άγκυρα λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης Navtex.

Επίσης, και σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η τουρκική Υeni Safak μετέδωσε πως το σεισμογραφικό Oruc Reis αναμένεται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει στο λιμάνι.

«Οι προγραμματισμένες ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στο πλαίσιο της τρέχουσας Navtex και τις νέες Navtex που θα ανακοινωθούν στο μέλλον θα επεκταθούν μέχρι τα τέλη των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια του νησιού Καστελλόριζο και δυτικά του νησιού της Ρόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Να σημειωθεί επίσης πως το «θερμόμετρο» έχει ανέβει στην Ανατολική Μεσόγειο ύστερα από έκδοση πολλαπλών NAVTEX. Η Τουρκία προχώρησε σε παράταση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα να απαντά με αντι-NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ προειδοποίησε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, και είχε διάρκεια περίπου 15 με 20 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, είναι πάντα διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με προϋπόθεση, όμως, να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM