ΟΛΜΕ στο News2U.gr: Χωρίς ενημέρωση για self tests - Προτεραιοποίηση εμβολιασμών

Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ θέτει το ζήτημα της προτεραιοποίησης εμβολιασμού των εκπαιδευτικών - «Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που να εγγυάται την ασφάλεια για την υγεία των μαθητών»

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες self tests, προκειμένου να ξεκινήσει η διάθεσή τους, σε πρώτη φάση στους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα στο News2U.gr ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, δεν έχει γίνει κάποια ειδική ενημέρωση για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, πέρα από αυτήν που έχουμε λάβει όλοι.

«Ενημέρωση για τα self tests δεν υπάρχει, αν εννοείται απευθείας κανάλι επικοινωνίας, εκτός από αυτήν που έχουμε όλοι. Θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα, όμως εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες, από την αρχή της περιόδου, τη διενέργεια περιοδικών tests στα σχολεία με κινητές ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα και στο εξωτερικό, με τέτοιον τρόπο δηλαδή ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν για το αν τελικά η ενδοσχολική διάδοση είναι μεγάλη. Πιστεύουμε ότι αυτά τα τεστ θα είχαν μεγαλύτερη λειτουργικότητα και επιστημονική ακρίβεια αν γίνονταν εντός του σχολείου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Παρ’ όλα αυτά, τα self tests είναι ένα θετικό βήμα.

Εμβολιασμοί όταν θα έχει τελειώσει η σχολική χρονιά

Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, αναφορικά με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, δήλωσε πως «θα έπρεπε να γίνονται κατά προτεραιότητα. Στην Αμερική ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει τεθεί ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων και ήδη από τον Ιανουάριο έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό που κάνει το υπουργείο με τα αδιάθετα εμβόλια νομίζουμε ότι είναι περισσότερο κίνηση επικοινωνιακή, παρά ουσίας, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες, οι οποίες δεν ικανοποιούν, για να καλύψουν, στο ελάχιστο τους 170.000 εκπαιδευτικούς. Αυτή τη στιγμή η προτεραιοποίηση που έχει δοθεί για τους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ακριβώς πριν από τον γενικό πληθυσμό, τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει η σχολική χρονιά».

Άνοιγμα σχολείων

Τέλος, αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και κατά πόσο θεωρεί πως πρέπει να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Παπαδαντωνάκης δήλωσε πως «προγραμματίζουν για 12 Απριλίου την επιστροφή των μαθητών του λυκείου ή μόνο της Γ' Λυκείου. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, υπό την έννοια ότι υπάγεται στις αρμοδιότητες των ειδικών».

«Αυτό που μπορούμε να δηλώσουμε εμείς είναι ότι θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο να έχει λάβει κάποια μέτρα προς τις κατευθύνσεις που είχαν υποδείξει, προκειμένου να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να μην υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια ενέργεια, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές ανά τμήμα, ακόμη και με την εκ περιτροπής λειτουργεία των τμημάτων. Επιπλέον, όπως είπαμε, να υπάρχει προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των εκπαιδευτικών, και για να απαλλαγούν οι μαθητές από το άγχος, θα έπρεπε ήδη να έχει ανακοινωθεί η ματαίωση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Αυτά το υπουργείο δεν τα έχει κάνει ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πως θα μπορούσε να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που να εγγυάται την ασφάλεια για την υγεία των μαθητών» κατέληξε ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM