«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα»; - Γιατί κάποιοι αρνούνται να αποδεσμευτούν από την πατριαρχία

«Victim blaiming» από την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Στην Ελλάδα του 2021, η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου καταγγέλλει βιασμό και η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, δημοσιεύει κείμενο στο οποίο «βαφτίζει» τη σεξουαλική κακοποίηση «δυσάρεστο περιστατικό», αφήνοντας αιχμές για το ότι η αθλήτρια δεν γνωστοποίησε το συμβάν νωρίτερα, δηλαδή πριν 21 χρόνια.

Πόσο «λίγη» φαίνεται αυτή η ερώτηση μπροστά σε αυτό που έχει υποστεί η ίδια η Σοφία και η κάθε Σοφία. Αλλά η ελληνική κοινωνία δεν θα έπρεπε να σοκάρεται. Είμαστε συνηθισμένοι οι Έλληνες να ζούμε σε μία χώρα που κρύβει βαθιά δυσπιστία όταν προκύπτουν τέτοιου είδους ζητήματα.

Φυσικά και δεν είμαστε εξόφθαλμά με την πλευρά του θύτη (μη μας πουν και νοικοκυραίους) αλλά σίγουρα θα αφήσουμε αιχμές για το θύμα. Λόγια γεμάτα βεβαιότητα σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές σε συζητήσεις: «Όλο και κάτι θα έκανε και αυτή», «Καλά τώρα το θυμήθηκε»; «Μήπως τα ήθελε τελικά»; «Κανείς δε μπορεί να σε βιάσει αν δε τα θες και εσύ...», «Αυτή θα τον προκάλεσε».

Στην pathetic Ελλαδίτσα έχουμε δει ουκ ολίγες φορές παρόμοιες εμετικές αντιδράσεις σεξιστών, -ανδρών και δυστυχώς γυναικών- όπως στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, ή του Ζακ Κωστόπουλου, όπου οι δικαστές του διαδικτύου έβγαλαν το σφυράκι τους.

Awkward«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα»;

Είναι εύκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα ύστερα από την ανάγνωση της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας.

Τα σχόλια, οι αντιδράσεις και γενικότερα η όλη αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού, είναι που κάνει τις γυναίκες να μην μιλούν για το τι συνέβη. Αισθάνονται απροστάτευτες και φοβισμένες, καθώς νιώθουν δικαίως πως θα θεωρηθούν υπεύθυνες, είτε από τον περίγυρό τους, είτε από την κοινωνία ολόκληρη.

«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα»;

Ήταν μόλις 21 χρόνων με μία τεράστια καριέρα μπροστά της, πως μπορούσε να πει κάτι τέτοιο; ΝΤΡΕΠΟΤΑΝ. ΦΟΒΟΤΑΝ. Θα την αμφισβητούσαν, θα έβρισκαν πάλι κάτι άλλο να της προσάψουν. Εδώ τώρα, το 2021, που είναι πλέον 43 χρόνων, έχοντας οικογένεια και σημαντική αναγνώριση στον χώρο του αθλητισμού, το γνωστοποίησε και η ίδια η Ομοσπονδία της την ’’άδειασε’’. Πως θα το έκανε στα 21 της; Επομένως, το δυσάρεστο –και λυπηρό- είναι ότι η Μπεκατώρου έπραξε ορθά και δεν μίλησε σε κανέναν τότε, αφού και τώρα η Ομοσπονδία στάθηκε απέναντί της.

«Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα»;

Το έκανε με καθυστέρηση γιατί τώρα μπόρεσε. Τώρα είναι δυνατή, είναι αναγνωρίσιμη, ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ. Είναι δικό της θέμα το ΠΟΤΕ θα αποφασίσει να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε. Τι πάει να πει γιατί δεν το είπε νωρίτερα; Αισθάνομαι πως μερικοί άνθρωποι μιλούν χωρίς να αντιλαμβάνονται την βαρύτητα των λέξεων που χρησιμοποιούν.

Αν διαβάσετε την ανακοίνωση θα αντιληφθείτε την ψυχρότητα και την έλλειψη ενσυναίσθησης που διακατέχει την Ομοσπονδία. Θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που ντροπιάζει τον θύμα και όχι τον θύτη.

Είναι υποχρέωσή μας να αντιστρέψουμε αυτή τη κατάσταση αποδίδοντας την πραγματική ευθύνη εκεί που πρέπει.

Επιτέλους, το ερώτημα δεν πρέπει να είναι «γιατί εκείνη δε μίλησε» αλλά «γιατί εκείνος τη βίασε».

Η ίδια προς το τέλος της συνέντευξή της ανέφερε:

«Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: