Δερμιτζάκης: «Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός»

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, γνωστοποίησε πως, για να γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών, θα πρέπει τα κρούσματα να σημειώσουν πτώση.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε συγκεκριμένα πως «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή». Παράλληλα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός έως τον Μάιο θα έχει καλύψει το 60-70% του πληθυσμού. Τότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης»

«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο από τη μια να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες -κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό- για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άνοιγμα καταστημάτων

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, ο καθηγητής τόνισε πως «δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM