Υπόθεση Λιγνάδη: Τα κενά στη δικογραφία – Ο λόγος του σκηνοθέτη εναντίον των μηνυτών

Ολόκληρη η δικογραφία της υπόθεσης Λιγνάδη – Τι υποστηρίζουν τα θύματα και με ποια επιχειρήματα ο σκηνοθέτης προσπαθεί να τους αντικρούσει - Τα κενά που υπάρχουν

Γράφουν οι Δέσποινα Τσίρου και Εύα Μπαϊρακτάρη

Φαίνεται πως υπάρχουν κενά στη δικογραφία της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς μηνύσεις και απολογία σε κάποια σημεία συγκλίνουν, σε κάποια άλλα απέχουν.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατέθετε για πολλές ώρες στον Εισαγγελέα και τον Ανακριτή και τον Αλέξη Κούγια τον έζωναν τα φίδια, καθώς όπως φαίνεται είχε δεδομένη την αποφυλάκιση του πελάτη του. Ωστόσο ο γνωστός ποινικολόγος δεν επαληθεύτηκε και ο κατηγορούμενος για βιασμό κατ΄ εξακολούθηση Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης όπου και κρατείται.

 

Μήνυση Πρώτη

  •  Ανήλικος Αιγύπτιος 14 ετών (2010)

ΜΗΝΥΤΗΣ: «Γνωριστήκαμε στην Πλ. Αγίου Παύλου»

ΛΙΓΝΑΔΗΣ: «Γνωριστήκαμε μέσω του ξάδερφου σε 5x5 κοντά στο σταθμό Λαρίσης»

ΜΗΝΥΤΗΣ: «Αρχές Αυγούστου με παρενόχλησε»

ΛΙΓΝΑΔΗΣ: «Από τις 3 έως τις 9 Αυγούστου ήμουν στην Αίγυπτο. 13 και 14 ήμουν στην Επίδαυρο για την παράσταση Πλούτος του Αριστοφάνη»

Από τα λεγόμενα του Λιγνάδη προκύπτει ότι την περίοδο εκείνη ήταν πολύ απασχολημένος με τις πρόβες για την παράσταση. Πως λοιπόν κατάφερε να περάσει μία ολόκληρη εβδομάδα στην Αίγυπτο λίγες μόλις μέρες πριν την πρεμιέρα;

Επίσης υπάρχει κενό μεταξύ των παραστάσεων. Η κοντινή απόσταση και οι μέρες που η παράσταση δεν παιζόταν ίσως αποδεικνύουν ότι ο μηνυτής λέει την αλήθεια.

πρόγραμμα πλούτος επίδαυρος

Ο Λιγνάδης στην απολογία του αναφέρεται στους γονείς του μηνυτή. Όπως ανέφερε ο δεύτερος στην μήνυσή του, οι γονείς του έλειπαν από τη χώρα και βρίσκονταν στην Αίγυπτο. Στην απολογία του ο σκηνοθέτης εκφράζει τις αμφιβολίες του για το πώς γίνεται οι γονείς του να τον άφησαν τόσο καιρό μόνο του καθώς ήταν ανήλικος και αναφέρει ότι δε θα μπορούσαν να πάρουν τόσο μεγάλη άδεια από τις δουλειές του. Ο ανήλικος τότε μηνυτής θα μπορούσε κάλλιστα να μένει με κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο και από πουθενά δεν προκύπτει προς το παρόν ότι οι γονείς του εργάζονταν.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε από τον ίδιο τον μηνυτή, καθώς του είχε δηλώσει έντονα ότι θα τον βοηθούσε σε ότι κι αν χρειαζόταν, ώστε να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο διότι απεργούσαν τα ταξί.

Στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης αναφέρει πως δεν πραγματοποιήθηκε καμία απεργία ταξί τον Αύγουστο του 2010. Ωστόσο χρησιμοποιεί ως πειστήριο το ότι δεν αναρτήθηκε σε ιστότοπους καμία απεργία εκείνες τις ημέρες. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη δήλωση από το Σωματείο Οδηγών Ταξί Αττικής για το αν πραγματοποιήθηκε όντως η απεργία ή όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2010 δεν ήταν τόσο έντονη η παρουσία του διαδικτύου στην Ελλάδα και υπάρχει περίπτωση να έγινε όντως απεργιακή κινητοποίηση χωρίς να καταχωρηθεί ηλεκτρονικά.

Μηνυτής : «Κόκκινο CITROEN το αυτοκίνητο του Λιγνάδη»

Λιγνάδης: «Μαύρο CITROEN το αυτοκίνητό μου»

Ο μηνυτής αλλά και ο φίλος του (Ι.Σ) αναφέρουν κόκκινο αυτοκίνητο ενώ ο σκηνοθέτης κατέθεσε ότι έχει μαύρο ίδιας ωστόσο μάρκας.

Μήνυση Δεύτερη

  • Ανήλικος Αιγύπτιος 17 ετών (2015)

Μηνυτής: «Γνωριστήκαμε σε gay bar»

Λιγνάδης: «Γνωριστήκαμε στα GOODYS και όχι σε gay bar»

Μηνυτής: «Είχα σεξουαλικές επαφές με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Οι συναντήσεις μας στο σπίτι του ήταν συχνές είτε μόνοι μας είτε με παρέα»

Λιγνάδης: «Δεν είχαμε ποτέ ερωτικές - σεξουαλικές επαφές»

Μήνυση Τρίτη

  • Ανήλικος με τα αρχικά Β.Κ (1995-1998)

Μηνυτής: «Δέχθηκα σεξουαλική κακοποίηση από το φθινόπωρο του 1995 έως περίπου τα τέλη του 1998, χρονιά κατά την οποία ενηλικιώθηκα»

Λιγνάδης: «Ουδέποτε είχαμε ερωτική - σεξουαλική σχέση. Η κατάθεσή του είναι όλη μια μυθοπλασία και την αρνούμαι ως ψευδή και κατασκευασμένη»

Μαρτυρία γνωστού τραγουδιστή με τα αρχικά Γ.Χ

Ο γνωστός τραγουδιστής με τα αρχικά Γ.Χ αναφέρει στην μαρτυρία του πως έβλεπε ανήλικα παιδιά να περιμένουν για ώρες τον Δημήτρη Λιγνάδη κατά τη διάρκεια προβών στο θέατρο.

Στην απολογία του ο Λιγνάδης δηλώνει πως από το 1993 έως και το 2002 ήταν υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στο Αρσάκειο Ψυχικού και είχε άριστες σχέσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ωστόσο, ένα από τα κενά στη δικογραφία στην υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη αφορά και τις σχέσεις του με ανήλικα άτομα. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν είχε προβεί σε καμιά αξιόποινη πράξη, ωστόσο άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος αναφέρουν το αντίθετο.

Ο Γ. Χ αναφέρει στην κατάθεσή του πως ο Δημήτρης Λιγνάδης την περίοδο 1999-2000 διατηρούσε εξωσχολικές επαφές με τα ανήλικα παιδιά του Αρσακείου, μετά τις διδακτικές ώρες του σχολείου. Αυτό είναι εις γνώση του Γ.Χ, καθώς ο Δημήτρης Λιγνάδης του είχε ζητήσει τη βοήθεια του με τα παιδιά που μετείχαν στον θεατρικό όμιλο.

Χορηγία Ιδρύματος Λάτση

Στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης κάνει λόγο για χορηγία του Ιδρύματος Λάτση όσο ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ωστόσο, ο ίδιος φαίνεται πως είχε σχέσεις με την Μαριάννα Λάτση και αρκετά χρόνια πριν, έτσι το επιχείρημα της επαγγελματικής του αποτελεσματικότητας είναι αμφίβολο.

Κούρκουλα Παναγιωτάκης Λάτση Λιγνάδης

Λευκό ποινικό μητρώο

Στο κομμάτι της δικονομικής μεταχείρισης ο Δημήτρης Λιγνάδης κάνει λόγο για λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ωστόσο ήδη υπήρχαν τα αποτυπώματα του στο αρχείο της αστυνομίας. Αυτό συνέβη καθώς οι γονείς ενός 14χρονου παιδιού είχαν μηνύσει τον Δημήτρη Λιγνάδη με βάση τον νόμο περί ασέλγειας.

Παράλληλα στο ίδιο κομμάτι κάνει λόγο πως βρίσκεται στη διάθεση της δικαιοσύνης, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Μόνο που το γεγονός πως δεν έχει διαφύγει σε παρόντα χρόνο δε σημαίνει πως δεν τέλεσε αξιόποινες πράξεις στο παρελθόν.

Ο ίδιος δηλώνει πως κανένα από τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι μάρτυρες δεν υποδηλώνει πως δρούσε βάσει σχεδίου. Παρ’ όλα αυτά, διαβάζοντας τις μαρτυρίες των μηνυτών υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς (προσφορά βοήθειας ανέλιξης των θυμάτων στον καλλιτεχνικό χώρο, έκανε τα θύματά του να τον θαυμάζουν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και τα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά)

Περιουσιακά στοιχεία

Αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία ο ίδιος δηλώνει πως από την φορολογική του δήλωση φαίνεται πως δεν είχε δηλωμένη καμία μηχανή στο όνομά του το 2010, όπως αναφέρεται στην κατάθεση ενός θύματος. Παρ’ όλα αυτά, ο αδελφός του Γιάννης Λιγνάδης έχει στην κατοχή του τρεις μηχανές, θα μπορούσε να την είχε δανειστεί από αυτόν.

Γιάννης Λιγνάδης μηχανές

Το άλλοθι του Λιγνάδη για το καλοκαίρι του 2015 η κολλητή του φίλη Ελένη Κούρκουλα

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταξύ άλλων καταθέτει ότι το καλοκαίρι του 2015 και συγκεκριμένα από την 1η έως και τα τέλη Αυγούστου βρισκόταν συνεχώς σε διακοπές στην Ιθάκη φιλοξενούμενος της πρώην υπουργού πολιτισμού και καλής του φίλης Ελένης Κούρκουλα. Ωστόσο η γνωστή ηθοποιός Δώρα Χρυσικού αναφέρει «Ας του πει κάποιος πως με ψέματα επιβαρύνει χειρότερα τη θέση του. Όπως το κατάφωρο ψέμα ότι τον Αύγουστο του 2015 που φέρεται να βίασε ένα απ τα θύματα, ήταν διακοπές στην Ιθάκη. Κύριε Λιγνάδη καταλαβαίνω τον πανικό σας αλλά έχω στοιχεία ότι το 2015 δεν ήσασταν στο νησί, ούτε το 2016, ήρθατε στο νησί μου το 2017 και το 2018 και προτίθεμαι να τα καταθέσω στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον χρειαστεί».

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η Ελένη Κούρκουλα είναι κολλητή φίλη με τον Δημήτρη Λιγνάδη επί σειρά χρόνων. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Όσα και να είναι τα κενά στη δικογραφία του Δημήτρη Λιγνάδη, αναμένεται να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα παραμείνει προφυλακιστέος ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM