«Μήδεια» – Έκκληση Πατούλη προς τους πολίτες: «Μη μετακινείστε»

Στα «λευκά» η Αττική – Ο Γιώργος Πατούλης κάνει έκκληση προς τους πολίτες: «Μη μετακινείστε»

Ολόλευκη είναι σήμερα και η Αττική, από τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με την ασταμάτητη χιονόπτωση, η οποία κάλυψε τα πάντα, χαρίζοντάς μας μεν ένα πανέμορφο τοπίο, δημιουργώντας δε και πολλά προβλήματα.

Στη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που «επιχειρεί» συνεχώς από χθες με 100 εκχιονιστικά, αλατιέρες και διπλοβάρδιες του προσωπικού, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο ευθύνης της.

Προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση

Τα προβλήματα στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση, κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική Αττική, που προκάλεσαν οι βλάβες στα ηλεκτροφόρα καλώδια, τα οποία συμπαρέσυραν με την πτώση τους εκατοντάδες δέντρα, αποκαθίστανται με τη συντονισμένη παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δήμων.

Σύντομα, όμως, επαναλαμβάνονται, καθώς η έντονη χιονόπτωση δεν έχει σταματήσει και, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα συνεχιστεί αυξομειούμενη όλη την ημέρα.

Το γεγονός αυτό καθιστά προσωρινή κάθε προσπάθεια διάνοιξης των δρόμων από τα ειδικά οχήματα της περιφέρειας, τα οποία από το πρωί της Τρίτης (16/2) έκαναν την εμφάνισή τους στις κεντρικές πλατείες αλλά και στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να διευκολύνουν στοιχειωδώς την κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα, εκχιονιστικά και αλατιέρες περιδιαβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος, στο Κολωνάκι, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και στους κεντρικούς δρόμους Βασ. Όλγας, Βασ. Σοφίας και σε άλλους με κατεύθυνση τα νοσοκομεία, όπου κλήθηκαν και «επιχειρούν».

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ανοιχτές τις διόδους προς τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και άλλα καίριας σημασίας κτίρια»

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ανοιχτές τις διόδους προς τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και άλλα καίριας σημασίας κτίρια, για τις επείγουσες περιπτώσεις», επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Ο κ. Πατούλης καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας βρισκόταν «επί ποδός», συμμετέχοντας στη γενική προσπάθεια αποχιονισμού και διάνοιξης του οδικού δικτύου.

«Δώσαμε μεγάλο αγώνα και κρατήσαμε ανοιχτούς όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες: Συγγρού, Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη κ.ά. Επίσης, ρίξαμε πάνω από 5.000 τόνους αλάτι και άλλους τόσους χθες», συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά τόνισε ότι «καλό θα είναι οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αλυσίδες». Η χρήση των αλυσίδων, όπως διευκρίνισε, ίσως χρειαστεί, καθώς η συνεχιζόμενη σφοδρότητα του χιονιά, κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ίσως δημιουργήσει παγετό και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ωστόσο, ο παγετός και η ολισθηρότητα που προκαλεί, προσθέτει ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ, «εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο πτώσης των πολιτών και πρόκληση καταγμάτων, ιδιαίτερα επικίνδυνων στις μεγάλες ηλικίες».

«Να μη μετακινηθεί κανένας. Να παραμείνει όπου κι αν βρίσκεται»

Το μήνυμα της ημέρας, όπως υπογραμμίζει, είναι η έκκληση-σύσταση προς τους πολίτες της Αττικής να μην κυκλοφορούν τις επόμενες ώρες, για την ασφάλειά τους.

«Να μη μετακινηθεί κανένας. Να παραμείνει όπου κι αν βρίσκεται. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Η έντονη χιονόπτωση τις επόμενες ώρες δημιουργεί αυξημένη επικινδυνότητα διολίσθησης, με συνέπεια την πτώση με ενδεχόμενο κάταγμα, ιδιαίτερα κρίσιμο –όπως έχει αποδειχτεί– για την πορεία της υγείας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Κόκκαλης και Σταθόπουλος προβλέπουν και παρεμβαίνουν άμεσα

για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σφοδρότητα του χιονιά εκφράζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Β. Κόκκαλης, ο οποίος μαζί με τον συντονιστή του μηχανισμού της Π.Π. Ν. Σταθόπουλο προβλέπουν και παρεμβαίνουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ή συνδράμουν όπου ζητηθεί, όπως ο πρωινός απεγκλωβισμός ασθενοφόρου από τα χιόνια, στο ύψος της Βαρυμπόμπης.

Κόκκαλης: «Πολλοί δήμοι "επιχειρούν" με δικά τους εκχιονιστικά και χωματουργικά μηχανήματα»

Σε ετοιμότητα από προχθές στο Κέντρο Επιχείρησης αποχιονισμού στο Καπανδρίτι, έχουν κρατήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και τους παράδρομους της εθνικής. Ο αντιπεριφερειάρχης ενημερώνει ότι χρήση αλυσίδων απαιτείται στους δρόμους προς Πάρνηθα, Βίλια, Χασιά, Πεντέλη, Κάλαμο, Δήλεσι, Μαρκόπουλο, Άγ. Στέφανο και σε περιοχές του λεκανοπεδίου, κυρίως των βορείων προαστίων.

Αναφορικά με την ετοιμότητα των δήμων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι αρκετοί δεν είχαν την απαιτούμενη για την περίσταση επάρκεια αλατιού, όπως οι παραλιακοί, αλλά αυτό «έχει να κάνει με την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα σφοδρότητα του φαινομένου».

Τονίζει δε ότι πολλοί δήμοι είναι αυτοί που «επιχειρούν» με δικά τους εκχιονιστικά και χωματουργικά μηχανήματα.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια των 100 οχημάτων της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι δουλεύουν ασταμάτητα και ότι τρία από αυτά «επιχειρούν» από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι όλος ο μηχανισμός παρακολουθεί το εξελισσόμενο καιρικό σύστημα, το οποίο –σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων– είχε σφοδρές χιονοπτώσεις από αργά το απόγευμα της Δευτέρας έως και σήμερα, που θα συνεχιστούν κατά περιόδους μέχρι το βράδυ.

Επιπλέον, η θερμοκρασία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου, με δύο βαθμούς χαμηλότερα στα βόρεια προάστια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM