Γλυκά Νερά: Τα τρία θύματα του κτήνους

glika nera
sinidisi.gr

Αγκάλιασε, λέει, την πεθερά του, τη χαροκαμένη μάνα της δολοφονημένης – από τον ίδιο – γυναίκας του την ώρα που έφευγε από το μνημόσυνο της. Επί 37 μέρες αυτό το ανθρωποειδές παρίστανε τον πάσχοντα και δήθεν αγωνιούσε για την τύχη του μωρού του που από μια εφιαλτική ανορθογραφία της μοίρας τον έχει πατέρα, τώρα που έχασε τη μάνα του που ο ίδιος του στέρησε. Αηδία… Αποστροφή … Εμετός για αυτό το έκτρωμα του ανθρώπινου είδους, που όλος ο κόσμος «γνώρισε» από τους τηλεοπτικούς δέκτες ως… βαρυπενθούντα. 

Υπάρχουν εγκλήματα που δε σηκώνουν καμιά δικαιολογία. Τούτο εδώ όμως είναι χειρότερο, ακόμη κι από αυτά. Γιατί δεν υπάρχει τιμωρία που να μπορεί να απαντήσει, όπως αρμόζει, σε αυτό το έγκλημα. Δεν υπάρχει τιμωρία που να αποκρίνεται στη βιαιότητα, τη χυδαιότητα, τον απόκοσμο χαρακτήρα της πράξης του κτήνους. Πάλεψα πολύ με την ιδέα αν θα πρέπει να το γράψω όπως ακριβώς το σκέφτηκα με την ορμή της οργής της πρώτης στιγμής του ακούσματος της εφιαλτικής ομολογίας. Σκέφτηκα: «Μπορεί κάποιος που πιστεύει ότι η αφαίρεση ανθρώπινης ζωής εν καιρώ ειρήνης δεν δικαιολογείται από καμιά συνθήκη, να γράψει ότι δεν υπάρχει καμιά τιμωρία που να απαντά ισοβαρώς σε αυτό το έγκλημα, με το δολοφόνο εν ζωή;».

pilotos

Όμως, αυτή η σκέψη κατέβασε στο μυαλό το ποτάμι της οργής και του θυμού για το έγκλημα, της σιχασιάς για τον θύτη και της συντριβής για τα θύματα – τρία είναι, η νεκρή μάνα και το ορφανό μωρό και το δύστυχο σκυλάκι. Αυτή η σκέψη στέκει ευθέως απέναντι στο πολιτισμικό μας υπόβαθρο, στον αξιακό μας κώδικα και στο σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο. Έρχεται όμως να επιβεβαιώσει την, έστω και ψυχολογική αναγκαιότητα, ύπαρξης εξαιρέσεων στον κανόνα. Όχι, δεν πρέπει να σπέρνονται καινά δαιμόνια, μα σε πιάνει μια διάθεση να υπερασπισθείς έστω και εκ των υστέρων τα θύματα του κτήνους.  

Ενός κτήνους που ήταν πιλότος. Κάτι που σημαίνει ότι η εταιρεία που τον απασχολούσε -θα πρέπει να- τον πέρασε από ψυχολογικά τεστ και τον έκρινε εν τάξει, για να έχει την ευθύνη πολλών ανθρώπινων ζωών εν πτήση. Αν αυτό συνέβη τότε διέπραξε το έγκλημα έχοντας πλήρη συνείδηση και διαύγεια. Αν δε συνέβη τότε η εταιρεία πρέπει να κλείσει… χθες. Ενός κτήνους που υποκρινόταν τέλεια τον «ιδανικό σύζυγο και πατέρα», ενώ στην πραγματικότητα είναι ακατάλληλος για οποιαδήποτε ανθρώπινη ή επιδραστική δραστηριότητα.

Γιατί αυτός που δέρνει ή σκοτώνει τη γυναίκα του, δεν μπορεί να είναι «καλός πατέρας».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα