Γάτα - Κορονοϊός: Κόλλησε τον ιό από τον ιδιοκτήτη της στα κατεχόμενα

Γάτα
Photo: Pexels

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ινστιτούτου ερευνών DESAM, του λεγόμενου «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής, μια γάτα στα κατεχόμενα της Κύπρου κόλλησε τη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού από τον ιδιοκτήτη της. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για οικογένεια που είχε μολυνθεί με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού και για πρώτη φορά παγκοσμίως, η γάτα κόλλησε εντός των πρώτων 10 ημερών.

Γάτα
Photo: Pexels

Η μετάδοση του ιού

Όπως αναφέρει η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα στο ινστιτούτο του «πανεπιστημίου», μελέτες σε όλο τον κόσμο μέχρι τώρα είχαν δείξει ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολύνονταν από τους ιδιοκτήτες τους μεταξύ 3ης και 6ης εβδομάδας. Επιπλέον, πρόσθεσαν, μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι το βρετανικό στοιχείο SARS-CoV-2 B.1.1.7 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ με αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε κατοικίδια γάτα.

Γάτα
Photo: Pexels

Τα κλινικά συμπτώματα της γάτας

Στην έρευνα, όπως εξηγήθηκε, πήρε μέρος και το κτηνιατρείο του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο ιός προκάλεσε στην γάτα κλινικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών και οφθαλμικών ανωμαλιών.

Ο «πρύτανης» του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολής, Ταμέρ Σανλιντάγ ανακοίνωσε ότι τώρα παρακολουθούν και άλλους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με την συγκεκριμένη γάτα, ενώ ο υπεύθυνος των κλινικών εργαστηρίων και τεστ PCR, Μαχμούτ Τσερκέζ Εργκιορέν είπε πως πλέον διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες να μεταδοθεί το βρετανικό στέλεχος και από άνθρωπο σε ζώο.