Γερμανία - κορονοϊός: Ελπίδες για διακοπές και στους μη εμβολιασμένους

Heiko Josef Maas
Photo: AP

Σημαντική βελτίωση, σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού, παρατηρείται στη Γερμανία. Πιο αναλυτικά, στη χώρα καταγράφεται σταδιακή μείωση των ανθρώπων που νοσούν από τον ιό και όλο και περισσότερα άτομα εμβολιάζονται κατά της Covid-19. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για περισσότερα ταξίδια μέσα στους επόμενους μήνες. Ακόμη και για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. 

Με αφορμή τη βελτιωμένη κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναμένει ότι οι καλοκαιρινές διακοπές θα είναι δυνατές και πάλι φέτος. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ζωή θα ξαναγίνει κανονική, εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται και η εκστρατεία εμβολιασμού σημειώνει πρόοδο» δήλωσε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

Heiko Josef Maas
Photo: AP

Ποιος είναι ο στόχος

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί την Πεντηκοστή (23 Μαΐου για Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους) ή τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμώ όμως ότι θα ζήσουμε ξανά σε κανονικές συνθήκες το καλοκαίρι – και αυτό περιλαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο στόχος είναι να καταστούν δυνατά τα ταξίδια» είπε ο Μάας, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Μια ματιά στην Ινδία και τη Νότια Αμερική, για παράδειγμα, αποδεικνύει ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε ότι έχουμε νικήσει τον κορονοϊό».

Αισιοδοξία για τα ταξίδια

Σχετικά με την πιθανή χαλάρωση για τα ταξίδια, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «αυτό θα μπορούσε επίσης να ισχύσει και για άτομα που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού το καλοκαίρι. Εκτιμώ ότι τα εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής θα δώσουν επίσης τη δυνατότητα και σε μη εμβολιασμένα άτομα να κάνουν διακοπές».

Heiko Josef Maas
Photo: AP

Ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός τόνισε επίσης ότι «όποιος ταξιδεύει φέρει και την ευθύνη του κινδύνου. Αποκλείεται επί του παρόντος μια ακόμη εκστρατεία επιστροφής παραθεριστών. Εάν η κατάσταση πανδημίας σε ορισμένες χώρες επιδεινωθεί, αυτό δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν σήμερα, το 2021, σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος. Όλοι έχουν αποκτήσει εμπειρία με τον κορονοϊό. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες είχαν επίσης την ευκαιρία να προσαρμοστούν στην κατάσταση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μας θα μπορούν όμως να βασίζονται στις περισσότερες από 200 γερμανικές πρεσβείες και τα προξενεία σε όλο τον κόσμο. Εκεί θα λάβουν βοήθεια και συμβουλές μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» πρόσθεσε.

«Δεν συζητάμε για τη δημιουργία ειδικών δικαιωμάτων»

Ο Μάας απέρριψε στη συνέχεια τις αιτιάσεις για δημιουργία μιας κοινωνίας δύο κατηγοριών, χωρισμένης σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. «Δεν συζητάμε για τη δημιουργία ειδικών δικαιωμάτων για τους εμβολιασμένους ανθρώπους, αλλά για την άρση των περιορισμών των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπου πλέον αυτοί οι περιορισμοί δεν δικαιολογούνται. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να αντέξουμε αυτή την προσωρινή ανισότητα και διότι οι πολίτες στην πανδημία έχουν επανειλημμένα δείξει αλληλεγγύη» κατέληξε.