Συνεργασία ΗΠΑ - Δανίας για την κατασκοπεία Ευρωπαίων ηγετών

Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) συνεργάστηκε με μονάδα πληροφοριών της Δανίας για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Αυτό αποκάλυψε μια εσωτερική έρευνα του 2015 στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας σχετικά με τη συνεργασία της με την NSA. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2012 έως το 2014, η NSA χρησιμοποίησε δανέζικα καλώδια πληροφοριών για να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και του πρώην ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, DR (Danmarks Radio).

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Στην Ουάσινγκτον, η NSA και το Γραφείο του διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI) αρνήθηκαν να σχολιάσουν, το ίδιο και η εκπρόσωπος της Δανέζικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δανία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενεί πολλούς βασικούς σταθμούς για υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Πηγή: i.guim.co.uk

Παρακολουθούσαν τα μηνύματα και τις κλήσεις της Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Πέερ Στάινμπρουκ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA, διευκρίνισε το DR.

Η NSA είχε πρόσβαση στα μηνύματα, στις τηλεφωνικές κλήσεις καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του διαδικτύου που έκαναν, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε το DR.

Τον Νοέμβριο του 2020 το DR είχε αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ αξιοποίησαν καλωδιακές υποδομές της Δανίας για να κατασκοπεύουν τη δανέζικη και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το 2012 ως το 2015.

Το 2014 άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανέζικη δημόσια τηλεόραση.

Τον Αύγουστο του 2020 ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους για την υπόθεση. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι θα διενεργούσε έρευνα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist είπε στον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT ότι «απαίτησε πλήρεις πληροφορίες». Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Frank Bakke-Jensen δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune είπε στο ραδιόφωνο της France Info ότι η έκθεση DR πρέπει να ελεγχθεί και ότι, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι «σοβαρό» θέμα. «Αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να ελεγχθούν» είπε, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν «ορισμένες διπλωματικές διαμαρτυρίες».