Κορονοϊός: Στο ΦΕΚ τα έκτακτα μέτρα προστασίας

Τι αναφέρει το ΦΕΚ για τις νέες απαγορεύσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ αναφέρει ότι τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στον κορονοϊό ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της επικράτειας είναι σε ισχύ από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.

Η χώρα χωρίζεται σε 4 κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζουν: επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικών περιοχών.

Περιοχές αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο Δήμος Εορδαίας, οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, ο Δήμος Τεμπών, ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρού, ο Δήμος Διρφυών - Μεσσαπίων και ο Δήμος Ρεθύμνης.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου, πέραν του click away, εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργήσουν και το Σάββατο.

Περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: ο Δήμος Πατρέων, ο Δήμος Χαλκιδέων ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμος Θήρας. Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν.

Μητροπολιτικές περιοχές

Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται: η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away) και θα είναι ανοιχτά μόνο τις καθημερινές, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή, με προαιρετικό ωράριο από 07.00 έως 20.00. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά.

Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων, με ωράριο 07.00 έως 17.00. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή. Το Σάββατο οι εν λόγω υπηρεσίες θα μένουν κλειστές.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου) σταματούν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.

Επίπεδο επιτήρησης

Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της επικράτειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM