Προ των πυλών η κακοκαιρία «Μήδεια» - Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η «Μήδεια» φέρνει σφοδρές χιονοπτώσεις και «βουτιά» της θερμοκρασίας - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Προ των πυλών βρίσκεται η «Μήδεια». Πρόκειται για μια παρατεταμένη κακοκαιρία με χαρακτηριστικά έντονων χιονοπτώσεων και πολικές θερμοκρασίες σε όλη την επικράτεια. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο θα είναι σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

1. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

2. Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου, και ισχυρός παγετός.

3. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο 13/2 το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή 14/2 οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν, εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές, και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της

Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε πως σε ισχύ είναι και το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας. Χθες σημειώθηκε σύσκεψη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφερειών και την επαγρύπνηση όλων των φορέων στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

✅Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην @GSCP_GR για το συντονισμό των φορέων ενόψει κακοκαιρίας υπό Υπ. Προστ. του Πολίτη @chrisochoidis & Υφυπ. Πολ. Προστασίας @nhardalias

⚠️Συστήνεται περιορισμός κάθε άσκοπης μετακίνησης

?https://t.co/E6mv7MzbXd pic.twitter.com/CCK1naLuiA

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) February 11, 2021

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τέλος, την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM