Κοροναϊός: Σκέψεις για νέο lockdown - Οι πιο κρίσιμες ημερομηνίες

Καθημερινά η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Για την ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει τόσο ένα νέο καθολικό lockdown, όσο και εκ νέου απαγορεύσεις της κυκλοφορίας στις «κόκκινες» περιοχές. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και των θανάτων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει άπαντες σε επιφυλακή.

Περισσότερα από 30.000 κρούσματα

Η Ελλάδα πλέον, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 30.000 κρουσμάτων, ενώ όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να έχουμε περισσότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι διαμηνύουν πως αν τα κρούσματα είναι περισσότερα από 2.000 τη μέρα, τότε απαιτείται η λήψη ακόμα πιο δραστικών και αυστηρών μέτρων. Και σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown βρίσκεται στο «τραπέζι».

Για την ώρα το lockdown «δεν είναι επιλογή»

Στο πρόσφατο διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως το lockdown δεν είναι επιλογή του. Παρόλα αυτά, η ξέφρενη πορεία της πανδημίας με περισσότερα από 700+ κρούσματα ημερησίως δεν δίνει και πολλές επιλογές στην κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν. Γεγονός που «μοιραία», μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νέο lockdown.

Στο «κόκκινο» ολοένα και περισσότερες περιοχές

Επιπλέον, έντονη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας όπου παρουσιάζεται βεβαρυμμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ο χάρτης που δημοσιεύσαν «Τα Νέα», είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς, η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της επικινδυνότητας του ιού, ενώ πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας, παρουσιάζουν μέρα με τη μέρα ολοένα και πιο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των νέων μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στις 9 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσει τα νέα δεδομένα, αξιολογώντας το κατά πόσο θα έχουν αποδώσει τα τελευταία μέτρα.

Καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες

ilikiomenes me maskes

Οι δύο εβδομάδες που έρχονται λοιπόν, πρόκειται να είναι καθοριστικές. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σενάρια.

  • Το καλό σενάριο

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν «καρπούς». Επομένως, από τις αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων. Γεγονός που θα επιβεβαιώσει την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και την αποφυγή του συνωστισμού, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ. Πόρος).

  • Το κακό σενάριο

Τα μέτρα δεν θα έχουν αποδώσει, τα κρούσματα θα αυξάνονται διαρκώς και θα παρατηρούνται συνωστισμοί. Μια τέτοια εικόνα, θα οδηγήσει στη λήψη νέων δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Τότε λοιπόν, θα ακολουθήσει εκ νέου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (στις 9/11), προκειμένου να αποφασιστεί το πως θα κινηθούμε ως χώρα.

Στο κακό σενάριο, περικλείονται μέτρα όπως μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς μέχρι και ολιγοήμερο lockdown. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αν παρθεί η απόφαση αυτή το νέο lockdown θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες.

Ποια μέτρα είναι σε ισχύ αυτό το διάστημα

adii dromi

Τα ισχύοντα μέτρα, να υπενθυμίσουμε πως είναι τα εξής:

  • Μάσκα παντού, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30
Ποια τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Ωστόσο, πέρα από τα δύο νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα, η κυβέρνηση, εξετάζει, και άλλα πακέτα μέτρων, που ήδη εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» από την κυβέρνηση είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα εφαρμοστεί. Ωστόσο, ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, για την ώρα, αφορά την Κοζάνη και την Καστοριά.
  • Περιορισμός μετακινήσεων για τους 65+. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί και στη συνέχεια είχε διαψευστεί. Ωστόσο, επανέρχεται στο προσκήνιο.
  • «Λουκέτο» στην εστίαση. Στο «τραπέζι» είναι το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος να κλείνουν από τις 21:00 κατά το «πρότυπο του Παρισιού».
Τι ορίζει το «πρότυπο του Παρισιού»

kosmos me maskes mprosta ston pirgo tu aifel

Να υπενθυμίσουμε πως γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, προκειμένου να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας. Ένα μέτρο το οποίο έχει βεβαίως βαρύ αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το μέτρο αυτό ισχύει και άλλες γαλλικές πόλεις, οι οποίες είναι:

  1. Μασσαλία
  2. Αιξ
  3. Ρουέν
  4. Γκρενόμπλ
  5. Λίλ
  6. Λυόν
  7. Σεντ-Ετιέν
  8. Τουλούζ
  9. Μοντπελιέ

Από την μέρα που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο αυτό, τα μπαρ παραμένουν κλειστά και τα εστιατόρια ανοίγουν με πολύ αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα. Επίσης, κλειστές είναι οι πισίνες, τα γυμναστήρια ενώ απαγορεύονται τα πάρτι και έχει τεθεί περιορισμός στους φοιτητές στα πανεπιστήμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM