Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες - Επιστρέφει το sms

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» και επίσημα πλέον μπαίνει σε ολικό lockdown μετά από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες μέρες.

Το ολικό lockdown είναι πλέον γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις Σέρρες, καθώς τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊού και η «ασφυκτική» πίεση του ΕΣΥ, δεν άφησαν περιθώρια τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις υγειονομικές αρχές.

Πέτσας: Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

 

Δραστικές αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση για την Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει, από αύριο το πρωί, σε καθολικό lockdown με απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες, εκτός από τη Θεσσαλονίκη μπαίνουν και οι Σέρρες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας, θα τεθούν σε εφαρμογή οι απαγορεύσεις διανομαρχιακών μετακινήσεων και θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις με αποστολή sms ή βεβαιώσεις εργοδότη.

Πιο συγκεκριμένα, από αύριο θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εξαίρεση αποτελούν όσοι μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους υγείας.

Επιπλέον, οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για «μη ουσιώδεις λόγους» από και προς τη Θεσσαλονίκη αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα.

«Η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους δήμους επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης», επισήμανε ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης, περιορισμοί θα υπάρξουν και στη λειτουργία του λιανεμπορίου. Για την ώρα, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία (σε αντίθεση με το πρώτο lockdown την περασμένη άνοιξη).

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας:

 

Να υπενθυμίσουμε πως μόλις χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 1678 νέα κρούσματα, όπου 449 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η «μαύρη» αυτή πρωτιά για την συμπρωτεύουσα έρχεται μετά το σοκ του Σαββάτου (31/10) όπου και καταγράφηκαν 839 κρούσματα.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Είμαστε σε πόλεμο»

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού, προανήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ζέρβας τόνισε πως «δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown». Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη συμπρωτεύουσα, «πολεμική».

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα, στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικό lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία».

Στόχος, όπως επισήμανε ο κ. Ζέρβας, είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας. Επίσης, θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται σε πλατείες και εξωτερικούς χώρους, τόνισε πως «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εντολή Κικίλια

diadromos nosokomiu

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε χθες Κυριακή (1/11) σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, όπου εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται:

  • 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος»
  • 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»
  • 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ
  • 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
  • 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της πόλης

kosmoa me maska

Η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία και των κατοίκων της πόλης οι οποίοι πλέον συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης και τα τηρούν «ευλαβικά».

Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη για συσκέψεις με τοπικούς φορείς.

Ωστόσο, να σημειωθεί πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας - «Η κατάσταση είναι δύσκολη»

o kikilias me maska

Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Ο υπουργός Υγείας, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για μια πραγματικά δύσκολη συζήτηση, όπως είπε, και εξήγησε, πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

«Δυστυχώς κάποιοι λίγοι διακινδύνεψαν και διακινδυνεύουν τη ζωή και την υγεία όλων» είπε ο κ. Κικίλιας, εξηγώντας πως η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Θεσσαλονίκη.

«Καταλαβαίνω το άγχος και την αγωνία του κόσμου, αλλά η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ενώ αμέσως μετά, αποκάλυψε την πρόθεσή του να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περαιτέρω μέτρα για την συμπρωτεύουσα.

Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 17:00 απόγευμα.

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για ολικό lockdown

Οι ειδικοί εκτιμούσαν πως άμεσα στη συμπρωτεύουσα θα έμπαιναν σε εφαρμογή νέα αυστηρά μέτρα. Επιπλέον, ο τηλεοπτικό σταθμός MEGA είχε κρίνει πως οι επόμενες 4 – 5 ημέρες θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdow. Κάτι το οποίο και επιβεβαιώθηκε τελικά.

Τα νοσοκομεία της πόλης, και κυρίως οι ΜΕΘ «ασφυκτιούν». Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται, καθώς στο νοσοκομείο Παπανικολάου προστέθηκαν ακόμα 7 κλίνες, φτάνοντας τις 25. Ωστόσο, διαθέσιμες αυτή την ώρα είναι μόλις δύο. Το ΑΧΕΠΑ, το οποίο ήταν σε πληρότητα 60% την Τετάρτη, την Παρασκευή έφτασε στο 100%. Επιπλέον, το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με 4 κλίνες ρίχνεται και αυτό στη μάχη με τον ιό.

 

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη με 449 κρούσματα – Σταθερά ψηλά η Αττική

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που έχει συσσωρευθεί στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας.

Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η εξάπλωση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.

Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα λεγόμενα του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

Πιο αναλυτικά, επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές πέρα από τη Θεσσαλονίκη (449 κρούσματα), αλλά και την Αττική (300 κρούσματα) είναι:

  • η Ροδόπη με 112 κρούσματα
  • η Δράμα με 90 κρούσματα
  • τα Ιωάννινα με 59 κρούσματα
  • η Λάρισα με 59 κρούσματα
  • οι Σέρρες με 54 κρούσματα
  • ο Έβρος με 48 κρούσματα
  • η Μαγνησία με 42 κρούσματα
  • η Πιερία με 40 κρούσματα
  • η Αχαΐα με 32 κρούσματα

hartis elladas

Πάνω από 1.500 ημερήσια κρούσματα και αύξηση των διασωληνωμένων

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

diagramma

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM