Κορονοϊός: Μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Ο κορονοϊός σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Σημαντική είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες, παρά την ξέφρενη πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Να σημειωθεί πως η μείωση αυτή επέρχεται μετά τα καλά νέα για τη μείωση του ιικού φορτίου και στα λύματα της συμπρωτεύουσας.

«Έχει μειωθεί αρκετά το ιικό φορτίο»

Αναφορικά με τα λύματα της Αττικής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50%, με βάση τις τελευταίες μελέτες στα λύματα.

Ο ίδιος ο καθηγητής, μιλώντας στον ANT1 είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή η Αθήνα πάει πάρα πολύ καλά και έχει μειωθεί αρκετά το ιικό φορτίο και τις τελευταίες 10 ημέρες έχει γίνει μια πολύ μεγάλη μείωση που είναι πάνω από 50%».

«Περίπου 12.000 τα ενεργά κρούσματα»

Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως «οι ενεργοί φορείς του κορονοϊού, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, είναι περίπου 12.000».

Οι μετρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή συνεχίζονται. Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσουν και στη λεγόμενη χωρική μέτρηση των λυμάτων προκειμένου, πέρα από τη γενική εικόνα, να έχουν μετρήσεις και ανά περιοχή.

2581 νέα κρούσματα και 72 νεκροί ‒ Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Ο κορονοϊός συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του στη χώρα μας, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) βρίσκεται στο «κόκκινο». Μόλις την Παρασκευή (20/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2581 ημερήσια κρούσματα. Στο «πικ» τους βρέθηκαν και οι θάνατοι στη χώρα, καθώς σε ένα 24ωρο κατέληξαν 72 ακόμη συμπολίτες μας. Έντονη ανησυχία βέβαια, προκαλεί η μεγάλη αύξηση των ατόμων που μπαίνουν στη ΜΕΘ. Μόλις χθες, προστέθηκαν στη λίστα των διασωληνωμένων 551 ακόμα συμπολίτες. Η κρισιμότητα της κατάστασης θέτει σε επιφυλακή τους πάντες, την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα ανέρχεται στο 82%. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2581 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM