Γιατί μια 17χρονη έστησε ένα βραβευμένο, αλλά ψεύτικο e-shop με καλλυντικά;

Μια 17χρονη από την Πολωνία αποφάσισε μέσα από ένα ψεύτικο e-shop για καλλυντικά να βοηθήσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η 17χρονη Krystyna Paszko βλέποντας την ραγδαία αύξηση των «κρουσμάτων» ενδοοικογενειακής βίας στην Πολωνία εν μέσω της καραντίνας, αποφάσισε να βάλει το μυαλό τη να δουλέψει και να βρει μια λύσει προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα. Και πράγματι, αυτό ακριβώς έκανε η νεαρή κοπέλα.

Πιο συγκεκριμένα, η ευφυέστατη Πολωνή δημιούργησε από το μηδέν ένα e-shop με καλλυντικά, το οποίο στην πραγματικότητα όμως ήταν ένα χέρι βοηθείας για όλα εκείνα τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη βία μέσα στο σπίτι τους και δεν έχουν τρόπο να μιλήσουν ώστε να σωθούν και να βάλουν μια τελεία στο μαρτύριο τους.

 

Μάλιστα, το online shop που έστησε η 17χρονη, το οποίο φέρει την εμπορική ονομασία «Rumianki i bratki - naturalne kosmetyki SKLEP», κατάφερε να κερδίσει ευρωπαϊκό βραβείο με χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ. Προφανέστατα, η νεαρή κοπέλα σκέφτηκε πως από τη στιγμή που κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να το κάνει εξαιρετικά καλά.

Η Krystyna Paszko

Η ίδια σχετικά με αυτή της την πρωτοβουλία έχει δηλώσει πως η ιδέα της «γεννήθηκε» όταν έμαθε για μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Γαλλία, όπου άτομα τα οποία βίωναν ενδοικογενειακή βία, πήγαιναν στο φαρμακείο και ζητούσαν μια συγκεκριμένη μάσκα, ζητώντας επί της ουσίας βοήθεια –πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» και στην χώρα μας απ' το πρώτο κιόλας lockdown.

Πώς ζητούσε κάποιος βοήθεια από το συγκεκριμένο e-shop;

Η «μητέρα» αυτής της ευφυέστατης ιδέας ήρθε σε επικοινωνία με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, αλλά και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) της χώρας, ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθεια για να στήσει αυτό ακριβώς που είχε στο μυαλό της.

Με τη σειρά της, η πολωνική ΜΚΟ, της διέθεσε μια ομάδα ψυχολόγων και δικηγόρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο έργο της –και έτσι κι έγινε.

Έτσι, το εκάστοτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από το συγκεκριμένο e-shop είχε τη δυνατότητα να ζητήσει άφοβα βοήθεια, καθώς ακόμα και αν το έβλεπε ο/η θύτης, φαινόταν απλώς πως ψωνίζει καλλυντικά διαδικτυακά.

Image removed.

Ωστόσο, υπήρχε κωδικοποίηση των όσων «λέγονταν». Για παράδειγμα, αν ένα θύμα ζητούσε μια κρέμα, τότε ένας ψυχολόγος απαντούσε με κωδικοποιημένες ερωταπαντήσεις, προσπαθώντας να εκμαιεύσει το ποιος είναι ο θύτης, ποιο το διάστημα της κακοποίησης κ.ο.κ. Και από εκείνο το σημείο και μετά ακολουθούσαν οι σχετικές κινήσεις, ώστε το θύμα να λάβει την πολυπόθητη βοήθεια από τους αρμόδιους.

Πάνω από 300 άτομα-θύματα ενδοοικογενειακής βίας τόλμησαν να έρθουν σε επαφή με το e-shop που δημιούργησε η 17χρονη μαθήτρια από την Πολωνία.

Και έτσι, μια απλή αλλά συνάμα και μια τόσο έξυπνη και καλοδουλεμένη ιδέα, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όραμα της νεαρής κοπέλας και να δώσει διέξοδο σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Πολωνία.

Προτού φύγεις, εάν υφίστασαι βία μέσα στο ίδιο σου το σπίτι κάλεσε στη γραμμή SOS 15900: «Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM