Ιράν - Προεδρικές εκλογές: Υποψηφιότητα εκ νέου έθεσε ο Αχμαντινετζάντ

Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ
Photo: AP

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρώην Πρόεδρος του Ιράν, έθεσε εκ νέου σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αχμαντινετζάντ διετέλεσε Πρόεδρος του Ιράν για δύο θητείες, έως το 2013, όμως δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη φορά, καθώς το Σύνταγμα του Ιράν το απαγορεύει. Παρ' όλα αυτά, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του αυτή τη φορά έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ
Photo: AP

«Σε περίπτωση αποκλεισμού μου, θα δηλώσω ότι δεν εγκρίνω τις εκλογές και δεν θα συμμετάσχω σε αυτές, ούτε υποστηρίζοντας κάποιον υποψήφιο ούτε πηγαίνοντας να ψηφίσω» προειδοποίησε ο Αχμαντινετζάντ, ο οποίος παρουσίασε τον εαυτό του ως «παιδί του λαού». «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα μού ζήτησαν να υποβάλω υποψηφιότητα για τις εκλογές. Μάλιστα, μου έδωσαν εντολή να έρθω εδώ να εγγραφώ, θέτοντας μεγάλη ευθύνη στους ώμους μου» επισήμανε ο ίδιος αφού κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ
Photo: AP

Οι εκλογές του Ιουνίου

Ο Αχμαντινετζάντ εκτιμάει ότι οι εκλογές του Ιουνίου «ίσως είναι η τελευταία  ευκαιρία» να σωθεί η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις για «εσωτερικούς και διεθνείς» λόγους. Μόλις έφτασε στο υπουργείο, ο 64χρονος Αχμαντινετζάντ έγινε δεκτός με επευφημίες από το πλήθος των υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και φώναζε συνθήματα όπως «Αχμάντι, Αχμάντι, σε στηρίζω!».

Αχμαντινετζάντ: Η προεδρία του στο Ιράν 

Ο Αχμαντινετζάντ διετέλεσε Πρόεδρος του Ιράν από το 2005 έως το 2013. Το 2009 κατέστειλε βίαια ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του, με τους αντιπάλους του να καταγγέλλουν μαζική νοθεία και παρατυπίες στις εκλογές. Ο πρώην υπερσυντηρητικός και λαϊκιστής Πρόεδρος είχε θέσει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές του 2017, παρά την αντίθετη γνώμη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ
Photo: AP

Η απόρριψη της υποψηφιότητάς του

Τότε η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Αχμαντινετζάντ το 2009, όμως έκτοτε ήρθε σε ρήξη μαζί του, όταν ο τότε Πρόεδρος του Ιράν είχε ζητήσει να ελέγχεται η εξουσία του, αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Χαμενεΐ, ο Αχμαντινετζάντ είχε ζητήσει να γίνουν «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» στα τρία παρακλάδια της κυβέρνησης –την εκτελεστική εξουσία, το κοινοβούλιο και το δικαστικό σύστημα– καθώς και στις εξουσίες του ανώτατου ηγέτη.

Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ
Photo: AP

«Ο Αχμαντινετζάντ βασίζεται στους πιστούς, φτωχούς Ιρανούς»

Πρώην αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης είπε: «Ο Αμχαντινετζάντ βασίζεται στους πιστούς, φτωχούς Ιρανούς και την εργατική τάξη, που έχουν αρχίσει να αγανακτούν από την αυξανόμενη οικονομική πίεση». Ωστόσο, η δημοτικότητά του παραμένει αμφίβολη, ενώ οι σκληροπυρηνικές πολιτικές ομάδες αναμένεται να στηρίξουν τον γνωστό ιερωμένο και επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, εφόσον αυτός αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. Αρκετοί συντηρητικοί υποψήφιοι, περιλαμβανομένων κάποιων διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης, έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν την υποψηφιότητά τους σε περίπτωση που εισέλθει στην κούρσα ο Ραϊσί, προκειμένου να μη διχάσουν τους ψηφοφόρους.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν έχουν περιθώριο έως το ερχόμενο Σάββατο να υποβάλουν τους φακέλους τους προς έγκριση από το 12μελές Συμβούλιο, ένα μη αιρετό σώμα, έξι μέλη του οποίου διορίζονται από τον Χαμενεΐ.