Αυστραλία - κορονοϊός: 75 θετικοί - Δεν τους επιτράπηκε να ταξιδέψουν

Αεροπλάνο
Photo: Pexels

Απαγορεύτηκε η επιβίβαση τουλάχιστον στους μισούς από τους 150 επιβάτες που είχαν κλείσει εισιτήριο για να επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση επαναπατρισμού από την Ινδία στην Αυστραλία, καθώς αρκετοί εμφανίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με αυστραλιανή κυβερνητική πηγή. Τα διαγνωστικά τεστ βγήκαν θετικά για τουλάχιστον 40 επιβάτες, ή περίπου το 26% του συνόλου, ανέφερε η αυστραλιανή κυβερνητική πηγή. Το μεσημέρι τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο αριθμός των μολυσμένων επιβατών έχει αυξηθεί, με τα δίκτυα 9News και Sky να μεταδίδουν ότι υπάρχουν 48 επιβάτες θετικοί στον ιό και περίπου 25 στενές επαφές τους.

Η Qantas, η οποία πραγματοποιεί τις πτήσεις για λογαριασμό του υπουργείου, παρέπεμψε τα ερωτήματα στην κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμα σαφές αν οι Αρχές έχουν λίστα αναμονής για τους υπόλοιπους από τους σχεδόν 9.000 Αυστραλούς και μόνιμους κατοίκους της χώρας που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους από την Ινδία, η οποία πλήττεται βαριά από την πανδημία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο προσπαθεί να διευκολύνει άλλους επιβάτες, αλλά αυτό καθίσταται δύσκολο, καθώς απαιτούνται δύο αρνητικά τεστ για να δοθεί άδεια επιβίβασης.

Αεροπλάνο φτερό
Photo: Pexels

300.000 νέα κρούσματα κορονοϊού

Τον τελευταίο μήνα η Ινδία αναφέρει περισσότερα από 300.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά, επιβαρύνοντας υπερβολικά το σύστημα υγείας. Αντίθετα, οι προσπάθειες της Αυστραλίας να περιορίσει την πανδημία την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες στον κόσμο, με μόλις πάνω από 29.950 μολύνσεις και 910 θανάτους από τον Μάρτιο του 2020.

Στρατιωτικό αεροσκάφος αναχώρησε σήμερα από την Αυστραλία μεταφέροντας βοήθεια προς την Ινδία, ανέφερε πηγή. Θα επιστρέψει στην Αυστραλία με τους πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ινδία, οι οποίοι θα πρέπει όλοι να έχουν βγει αρνητικοί στο τεστ πριν επιβιβαστούν. Στη συνέχεια, οι επιβάτες θα κατευθυνθούν σε ένα πρώην στρατόπεδο εξόρυξης στο Χάουαρντ Σπρινγκς για να μπουν σε καραντίνα, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Επικράτειας.

Παράθυρο
Photo: Pexels

Οι κινήσεις της κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα φιλοξενίας των εγκαταστάσεων στο Χάουαρντ Σπρινγκς, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Ντάργουιν, για να δέχεται 2.000 ανθρώπους κάθε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Δύο ακόμη πτήσεις επαναπατρισμού της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας με προορισμό τη Βόρεια Επικράτεια είναι προγραμματισμένες γι' αυτόν τον μήνα, με περίπου 1.000 ανθρώπους να σχεδιάζεται να επιστρέψουν ως το τέλος Ιουνίου.

Η Αυστραλία έκλεισε τα διεθνή σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 για όλους, εκτός από τους Αυστραλούς πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα, εκτός από εκείνους από τη Νέα Ζηλανδία, χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία για δύο εβδομάδες με δικά τους έξοδα, μέτρο το οποίο έχει συμβάλει στο να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός των κρουσμάτων.