Μιανμάρ: Ζητούν την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Άμεση απελευθέρωση στην επικεφαλής του κόμματος Αούνγκ Σαν Σου Τσι και στα υπόλοιπα στελέχη της παράταξης ζητούν στη Μιανμάρ - «Μην αποδεχθείτε την κατάληψη εξουσίας, αντιδράστε», δήλωσε η ίδια

Η εκτελεστική επιτροπή του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία — του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, μέχρι χθες de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα — απηύθυνε έκκληση σήμερα να «αφεθεί ελεύθερη» άμεσα η ίδια και τα άλλα στελέχη της παράταξης που συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας «το συντομότερο δυνατόν».

«Απελευθερώστε όλους τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου (Ουίν Μιντ) και της κρατικής συμβούλου (Αούνγκ Σαν Σου Τσι)», αξιώνει το κόμμα σε κείμενο που αναρτήθηκε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Σύμφωνα με βουλευτή του κόμματός της, η ανατραπείσα επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ακόμη, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, που χαρακτήρισε «ηθική κηλίδα» για τον στρατό της χώρας το χθεσινό πραξικόπημα, προέτρεψε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες είχε καταγάγει ευρεία νίκη.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απείλησε να επαναφέρει κυρώσεις στη Μιανμάρ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στη χώρα οι κυρώσεις χαλάρωσαν πρόσφατα, αφού άρχισε να αναδύεται από μια στρατιωτική δικτατορία δεκαετιών. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν επίσης καταδικάσει τη στρατιωτική ανάληψη εν μέσω φόβων για πιθανές διαμαρτυρίες και αναταραχές.

Αούνγκ Σαν Σου Τσι: «Μην αποδεχθείτε την κατάληψη εξουσίας»

Το κόμμα της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, γνωστοποίησε στα ΜΜΕ δήλωσή της με την οποία προτρέπει τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και να διαδηλώσουν.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί. «Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM