Τουρκία: Ακυρώνει τις Navtex ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Σε ακύρωση των Navtex, για ασκήσεις ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προέβη η Τουρκία.

Οι συγκεκριμένες ναυτικές οδηγίες (navtex) είχαν εκδοθεί από την Τουρκία για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου εντός τουρκικών υδάτων.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα, καθώς οι στρατιωτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί αρκετά ανατολικά από το Καστελόριζο στην περιοχή της Φοινίκης.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο ένδειξης καλής θέλησης.

Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 μίλια

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανέφερε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ενεργητική εξωτερική πολιτική φέρνει αποτελέσματα.

Πέτσας για Τουρκία: «Αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή και αναξιόπιστο συνομιλητή»

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως «τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή.»

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για το διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, τονίζοντας:

«Ενημερώσαμε γι' αυτό συμμάχους και εταίρους και επιδώσαμε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου. Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς. Η μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια. Υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα αυτά είναι απτά αποτελέσματα. Και είναι απόρροια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση

Οι Navtex της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM