Καταιγίδα νέων αποκαλύψεων στο θέατρο και αφηγήσεις που σοκάρουν

Άνθρωποι που αποτελούσαν κομμάτι της ελληνικής «Θεατρικής Βίβλου» ακούγεται ότι θα βγουν «στη σέντρα» την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς φέρονται να είναι πρωταγωνιστές σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης εις βάρος ανήλικου

Τα τηλέφωνα «έσπασαν» το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Παράγοντες του θεάτρου και του κινηματογράφου, έμπειροι και διακεκριμένοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, επικοινωνούσαν –κυρίως– με δημοσιογράφους, είτε για να υπερτονίσουν ότι «οι αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά τον χώρο του θεάτρου όχι μόνον δεν έχουν κορυφωθεί, αλλά αυτά που έρχονται θα κάνουν εκείνα που έχουμε ήδη ακούσει να μοιάζουν με… περίπατο στο πάρκο» είτε για να μοιραστούν έναν… ακαθόριστο φόβο, επειδή «δεν ξέρουν τι μπορεί να ακουστεί γι' αυτούς τώρα που άνοιξαν τα στόματα».

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Λερωμένες φωλιές; Φόβος μήπως κάποια πάσης φύσεως προηγούμενα βγουν ξαφνικά στον αφρό εξ αφορμής της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί;

Μια ακόμη «εβδομάδα του Αγίου Βαρθολομαίου» για το ήδη βαριά πληγωμένο θέατρο, και όλα δείχνουν πως δεν θα είναι η τελευταία.

Τέσσερις πασίγνωστοι σκηνοθέτες «βγήκαν στη σέντρα», σχεδόν από το ξημέρωμα της Δευτέρας, σε μια ατμόσφαιρα με βαριές, άσχημες μυρωδιές, που έχουν «πνίξει» τον ουρανό.

Σεξουαλική κακοποίηση, πλήρης κατάχρηση εξουσίας από έναν «περιούσιο» σκηνοθέτη σε έναν φιλόδοξο νεαρό ονειρευτή, σπουδαστή της δραματικής σχολής, που κατέληξε σε προσωπική, ανθρώπινη ταπείνωση και στον απόλυτο θρυμματισμό του ονείρου, μια ιστορία που έγινε γνωστή έπειτααπό μια παραίτηση που φαίνεται πως άργησε.

Και δεν την προκάλεσε καμιά προσωπική ευαισθησία του παραιτηθέντος, αλλά ο τρόμος της διαπόμπευσης που κατέλαβε ασφυκτικά τον ίδιο και τους πολιτικούς του προϊσταμένους – αφού έσκασε το θέμα. Και τι έμεινε μαζί με όλα τα άλλα μετά από αυτό;

Ότι ο νεαρός παράτησε την προοπτική του θεάτρου, «σκότωσε» μόνος του το όνειρό του και, το χειρότερο, σήμερα αηδιάζει με το πεδίο του αλλοτινού ονείρου. Πολλάκις εγκληματίας ο «περιούσιος» σκηνοθέτης – αν έγιναν έτσι τα πράγματα.

Κάποιος άλλος πάλι ακούγεται ότι φέρεται να έστελνε μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στο Facebook σε ανήλικη - «αντικείμενο του πόθου του».

Μια νεαρή ενζενί αφηγείται σήμερα στον γράφοντα την περιπέτειά της όταν ήταν δευτεροετής της δραματικής σχολής και ένας πολυκαιρισμένος γνωστός ηθοποιός την περιέφερε σε σπίτια και γραφεία παραγωγών τάζοντάς της ρόλους – που ποτέ δεν πήρε η μικρή.

Κι ύστερα έμαθε ότι ο μέντοράς της τη διαφήμιζε ως ερωτικό του τρόπαιο

«Το ήξεραν όλοι. Και ντράπηκα. Σήμερα ντρέπομαι πιο πολύ για τότε που δεν μίλησα», εκμυστηρεύεται σήμερα, κάποια χρόνια μετά κι ενώ έχει κάνει ήδη κάποια βήματα στο σανίδι.

Τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές

«Ρε συ, λες να με πιάσει στο στόμα της η τάδε;». «Λες να πει τίποτα για εκείνο το περιστατικό ο δείνα;». Συχνά και διατυπωμένα με έκδηλη αγωνία ερωτήματα από ανθρώπους μέχρι χθες τοποθετημένους στο «εικονοστάσι» του θεάτρου και σήμερα φοβισμένους από τη θύελλα.

Την καταιγίδα που έρχεται επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προσπαθώντας, ορθά, να χωρίσει τα «χλωρά» από τα «ξερά», διαφωνώντας όμως με τα τηλεδικαστήρια και πασχίζοντας να περισώσει το κύρος και την υπόσταση των ηθοποιών και την ανεκτίμητη αξία του θεάτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM