Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική

Να μην δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες από την Ευρώπη αναφορικά με τις παραδόσεις των εμβολίων δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Για την εξάπλωση του ιού στην Αττική και τη βρετανική μετάλλαξη μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Βρετανική μετάλλαξη του ιού

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στη συνέχεια δήλωσε πως χρειάζεται ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ώστε η επαναφορά στην κανονικότητα να γίνει βήμα-βήμα. «Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κρούσμα νοτιο-αφρικανικής μετάλλαξης που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως  «το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». «Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος» επισήμανε.

Εμβολιασμός

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος για τον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του.

Τέλος, ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τις δηλώσεις από την Κομισιόν πως θα έχουμε σύντομα εμβόλια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει ματαίωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM