«Ναι» στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca – Ποιους αφορά

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας επισήμανε πως το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται να χορηγηθεί και στην Ελλάδα σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, τονίζοντας μάλιστα πως «το εν λόγω εμβόλιο είναι πολύ καλό και έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα»

Η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως η επιτροπή αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγηθεί και στη χώρα μας, σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

«Εξαιρετική η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca» 

Μάλιστα, η λοιμωξιολόγος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το εν λόγω εμβόλιο «είναι πολύ καλό και έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα, η οποία μάλιστα προσεγγίζει το 100%», όσον αφορά την πρόληψη της νόσου και της νοσηλείας.

«Συμβάλλει και στη μείωση της μετάδοσης του ιού»

Παράλληλα, σημείωσε ότι και η μία ακόμη δόση από μόνη της δίνει υψηλή αποτελεσματικότητα και προλαμβάνει σε ένα ποσοστό και την πορεία του ιού, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της μετάδοσης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής διευκρίνισε πως η χορήγηση του εμβολίου θα γίνεται σε δύο δόσεις, προκειμένου «να ολοκληρώνεται το εμβολιαστικό σχήμα». Επιπλέον, όπως δήλωσε η ίδια, για τη 2η δόση κρίνεται αναγκαίο να μεσολαβεί διάστημα 12 εβδομάδων. Τέλος, η κ. Παυλοπούλου υπογράμμισε πως «θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί μόλις έρθει το εμβόλιο, πιθανόν εντός Φεβρουαρίου».

Δείτε όσα είπε στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί – Πότε ξεκινάνε οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca πρόκειται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου και θα αφορούν τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών –δηλαδή περίπου 400.000 δόσεις–, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

«Μπλόκο» στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Η Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας ακολούθησε το παράδειγμα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου και «μπλόκαρε» ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών. Έτσι, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 64 ετών.

Τι είπε η πρόεδρος της Επιτροπής

«Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

– Τι συστήνουν οι ειδικοί

Προκειμένου οι εμβολιασμοί να κυλήσουν ομαλά και να προστατευτούν οι πολίτες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μάς εφιστούν την προσοχή και μας υποδεικνύουν τα παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών.
  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
  • Οι συστάσεις αυτές είναι πιθανό να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM