Πέτσας: Με click away το λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με εκκλησίες και κομμωτήρια

Από Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια – Πρόστιμα σε επιχειρήσεις μέχρι και 50.000 ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδης ανακοίνωσαν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα εκτός από τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και είναι ανησυχητική η κατάσταση στην Δυτική Αττική, ενώ δεν επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση των ΜΕΘ.

του Μάκη ΘεοδώσηΠοια είναι τα μέτρα

-Διατήρηση αναστολής του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια.

-Τα κομμωτήρια ανοίγουν από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου από τις 7.00 το πρωί έως το βράδυ στις 9.00 με ραντεβού.

-Τα αμιγώς βιβλιοπωλεία ανοίγουν από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με μόνο 4 πελάτες ανά 100 τ.μ.

-Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, με παρουσία εννέα ατόμων και έως εικοσιπέντε ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

- Απαγορεύεται ο αγιασμός των υδάτων τα Θεοφάνια.

-Για τις μετακινήσεις αποστέλλουμε SMS 13033, κωδικός 2.

-Η καραντίνα για άτομα από το εξωτερικό μειώνεται σε τρεις μέρες για τις γιορτές.

Γεωργιάδης: Πρόεχει η υγεία - Πρόστιμα σε όσους δεν τηρήσουν τα μέτρα

Η κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση και με συζήτηση με την Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο. Εξαιρούνται από τον κανόνα τα κομμωτήρια, που ανοίγουν από τη Δευτέρα, καθώς και τα αμιγώς βιβλιοπωλεία, τα οποία είναι 1784 στον αριθμό, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή το click away, για την αποσυμφόρηση των ταχυμεταφορών, που θα επιτρέπει την παραλαβή παραγγελίας από το κατάστημα.

«Το click away δεν ισοφαρίζει τη ζημιά των επιχειρήσεων και όλοι θα παραλάβουν τις ενισχύσεις που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και έχουμε συνωστισμό ατόμων, θα αφαιρεθεί η λειτουργία του click away.

Πώς θα λειτουργεί το click away

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημείωσε πως ο πελάτης θα παραγγέλνει, θα προπληρώνει και για να μετακινηθεί θα πρέπει να έχει την ηλεκτρονική απόδειξη του καταστήματος. «Μόνο ένα άτομο όχι παρέες και οικογένειες στην είσοδο των καταστημάτων. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 9 άτομα» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Παράλληλα θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων, για όσους συλληφθούν να δέχονται πελάτες μέσα στα καταστήματα τους. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν, προς αποφυγή του συνωστισμού. Ειδικότερα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμό από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 μέρες έως 90 μέρες.

«Ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε όλοι υγιείς μετά το τέλος της πανδημίας», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM