Σάμος: 300 σπίτια προσωρινά μη κατοικήσιμα μετά τον σεισμό

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια της Σάμου, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα προβλήματα στη Σάμο μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής (30/10) παραμένουν παραπάνω από εμφανή με 300 κατοικίες να έχουν κριθεί πριοσωρινά μη κατοικήσιμες.

Ο σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου και κόστισε τη ζωή στην 15χρονη Κλαίρη και τον 17χρονο Άρη, άφησε πίσω του μόνο θλίψη και προβλήματα στους κατοίκους του νησιού. Οι σεισμόπληκτοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα με τη στέγαση, καθώς 300 σπίτι κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

Στο νησί της Σάμου, από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμί βρίσκονται 57 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, ναούς), αλλά και τα λιμάνια της Σάμου.

Αυτοψίες σε 490 κτήρια στη Σάμο

Από χθες, έχουν ήδη διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτήρια σε όλο το νησί. Εξ αυτών, 414 από αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες. Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι προς χρήση είναι οι 8. Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατάλληλα προς χρήση 21 από τα 35.

Έλεγχοι και στις σχολικές μονάδες

Επιπρόσθετα, ελέγχοι έχουν γίνει και σε 44 σχολεία του νησιού, εκ των οποίων 11 έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Ειδικότερα, 5 είναι στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ και 6 είναι στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Φωτιά στον υπαίθριο χώρο γύρω από το ΚΥΤ Σάμου

Μετά τον σεισμό, οι αρχές του νησιού, κλήθηκαν το πρωί της Δευτέρας (2/11), να αντιμετωπίσουν και μια μεγάλη φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμους, Γιώργο Στάντζο, η φωτιά, εκδηλώθηκε γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα και έκαψε το νοτιοδυτικό τμήμα του καταυλισμού με τις σκηνές και τα παραπήγματα.

Να σημειωθεί πως η φωτιά δεν προκάλεσε ζημιές στο επίσημο κέντρο υποδοχής, ωστόσο οι φλόγες κατέστρεψαν σκηνές και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η εξάπλωση της φωτιάς ήταν γρήγορη και υπήρξαν αρκετές εκρήξεις. Η αστυνομία και η πυροσβεστική έσπευσαν και εκκένωσαν άμεσα το σημείο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κάηκαν περίπου 15 σκηνές, ενώ τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM