Σύψας: «Αναμένεται τον Ιανουάριο να ζοριστούμε»

Τα κρούσματα μπορεί να παρουσιάζουν μια κάποια μείωση, ωστόσο, αυτή γίνεται πολύ αργά. Για αυτό έκανε λόγο και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας. ο οποίος σημείωσε πως η πανδημία παρουσιάζει πολύ βραδεία αποκλιμάκωση

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας σημείωσε χαρακτηριστικά πως η πανδημία του κορονοϊού εμφανίζει πολύ αργή αποκλιμάκωση και αυτό φαίνεται από τον ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων. Επισημαίνοντας παράλληλα, πως «τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αλλά και τους ημερήσιους θανάτους. Ο ίδιος φαίνεται πως εμμένει στη στάση του για τη μη χαλάρωση των μέτρων την περίοδο των εορτών.

«Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown»

Ο ίδιος, μιλώντας για την περίοδο των εορτών τονίζει πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία και, κατ’ επέκταση, μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Και γι' αυτό ξεκαθάρισε πως «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away». Ενώ συμπλήρωσε πως «με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα».

Επιπλέον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. «Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα»

Ο Νίκος Σύψας μάλιστα, συνέστησε αυτές τις γιορτές «να μην έχουμε καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας». Και εξήγησε: «Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα».

«Αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα»

Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Σύψας είπε πως στις 7 Ιανουαρίου η κατάσταση θα επιτρέπει το άνοιγμα τουλάχιστον των Δημοτικών σχολείων, «αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα». Και συνέχισε λέγοντας: «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία».

«Τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία»

Αναφορικά με τις εκκλησίες, ο καθηγητής τόνισε: «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της… Τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». «Πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο», κατέληξε ο Νίκος Σύψας.

693 κρούσματα και 85 νέοι θάνατοι 

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται μια εμφανής μείωση του αριθμού κρουσμάτων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 13/12 ανακοινώνοντας 693 ημερήσια κρούσματα. Και μπορεί τα μειωμένα κρούσματα να δίνουν ελπίδα, ωστόσο μόλις χθες ανακοινώθηκαν 85 νέοι θάνατοι. Παράλληλα, παρά την όποια αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), χθες είχαμε 552 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 693 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 124534, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5109 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35564 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 730 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3625 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1448 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM