Σύψας: Σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Σύσκεψη της επιτροπής για τα σχολεία – Πιο ασφαλή να ανοίξουν είναι τα δημοτικά

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, δηλώνοντας παράλληλα πως πιο ασφαλή είναι τα δημοτικά σχολεία.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις», λέγοντας πως «με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία». Όπως είπε, όμως, ο κ. Σύψας, αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη, φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου και τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλαξαν ραγδαία μέσα σε μία εβδομάδα.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

«Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Σύψας.

«Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση», εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ, η πλειονότητα του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο», είπε και πρόσθεσε: «Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70%, τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Να σημειωθεί πως χθες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως τα εμβόλια στις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι θα μεταφερθούν με δημόσια οχήματα και ότι θα εμβολιαστούν τόσο οι φιλοξενούμενοι όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι δύο εκδοχές για την πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την πορεία του κορονοϊού: είτε να εξαφανιστεί τελείως, όπως συνέβη με την ισπανική γρίπη, είτε να γίνει εποχική γρίπη, όπως η Η1Ν1, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Αν τελικώς επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, ο εμβολιασμός θα καθίσταται απαραίτητος κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM