Σεισμός Σάμος: Τι φοβούνται οι επιστήμονες-Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Έντονη ανησυχία υπάρχει στον επιστημονικό κόσμο από τον μεγάλο σεισμό που ταρακούνησε νωρίτερα σήμερα (30/11) τη Σάμο και την Τουρκία.

Οι σεισμολόγοι «τρέμουν» με τα πιθανά σενάρια μετά τον ισχυρό σεισμό κοντά στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής. (30/11),

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρξει μια μακρά περίοδος με ισχυρούς μετασεισμούς που  θα επιβαρύνουν όσες κατοικίες δεν έχουν ισχυρή αντισεισμική θωράκιση. Επομένως και ζητούν από όλους να περιμένουν μέχρι τα ειδικά συνεργεία να εξετάσουν όλα τα κτήρια στο νησί της Σάμου.

«Ήταν ο κύριος σεισμός και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς»

«Είναι ο κύριος σεισμός, το λέω μετά βεβαιότητας αυτό. Δυστυχώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και άρα θα μας δώσει υψηλούς μετασεισμούς για μεγάλο διάστημα. Ο κόσμος να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και τις παραλίες. Έχουμε ένα μικρό τσουνάμι και πρέπει να είναι μακριά από παραλίες ο κόσμος. Ήταν ο κύριος σεισμός και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο του σημερινού σεισμού ο κ. Τσελέντης.

Χουλιάρας: «Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί»

«Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Και συμπλήρωσε πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί»

Ο ίδιος ανέφερε επίσης: «Ήταν ένας σεισμός της τάξεως 6,7 βαθμών κάπου εκεί θα καταλήξει. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό. Έγινε έντονα αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες για επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου. Στην ουσία είναι στα όρια μεταξύ Σάμου και Τουρκίας. Μέχρι τώρα υπάρχει κάποιο θαλάσσιο ρήγμα στο πυθμένα». Επισήμανε μάλιστα, πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντός του επόμενου 48ωρου τοποθετεί τον κύριο μετασεισμό, ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα το κύριο γεγονός, θα ακολουθήσει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Δεν σημειώθηκε το κύριο μετασεισμικό γεγονός, 5,7 – 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Γι’ αυτό οι κάτοικοι των παλιών σπιτιών να μην πάνε στις οικείες τους. Τον περιμένουμε εντός 48ωρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM