Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα

Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας

«Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Ειδικότερα η χειρουργική μάσκα αφήνει πολλά κενά και στη μύτη και στα πλάγια. Μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική ''κλείνει'' τα κενά» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό  Mega o γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παυλάκης, «στα κενά (σ.σ. της μάσκας), όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί έχουμε και τα καινούρια στελέχη του ιού, που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλάκης δήλωσε πως «η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο. Οι Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούν να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δεν χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας». «Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία του ιού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059, εκ των οποίων 51,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα 538, στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 160, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 97. Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική έχει ως εξής:

  • Ανατολική Αττική: 51 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 78 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 37 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 114 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 176 κρούσματα
  • Νησιά: 20 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 68 κρούσματα
  • Πειραιάς: 143 κρούσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM