Η επόμενη μέρα για τον τουρισμό, την απασχόληση και την ενίσχυση επιχειρήσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψει η οικονομία σε κανονικούς ρυθμούς έχει ήδη αρχίσει, καθώς η συζήτηση για την επόμενη μέρα άνοιξε και οι πρώτες αποφάσεις ήδη έχουν ληφθεί.

Ο δρόμος αναμφίβολα θα είναι μακρύς και το ζητούμενο πλέον είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Κανένας δεν το γνωρίζει όμως αυτό αλλά ούτε και οι επιστήμονες έχουν μπορούν να εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο και αυτό διότι στην ουσία δεν έχουν την πλήρη εικόνα για την συμπεριφορά του κοροναϊού.

Για την οικονομία πρέπει να γίνουν πλέον όλες εκείνες οι ενέργειες, οι οποίες θα κάνουν μικρότερη την ύφεση.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι το βασικό σενάριο βλέπει την ύφεση στο 4% και στο ακραίο στο 8%.

Ουσιαστικά διαψεύδει όλους εκείνους που θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να υπερβαίνει το 10%.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τελικά η ύφεση θα είναι πολύ μικρότερη από το 10% που έχει εκτιμήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά για λόγους πολιτικής και ισορροπιών δεν το διατυμπανίζουν.

Το βασικό σενάριο της ΤτΕ είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διάρκεια πανδημικής κρίσης ενάμιση μήνα και μπορεί να αλλάξει αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ως ακραία απαισιόδοξα τα σενάρια για ύφεση 10%.

Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να κάνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα, η οποία είναι και πολύ πιο δύσκολη από την σημερινή.

Βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πέσει όσο περισσότερο χρήμα στην αγορά όταν η οικονομία θα είναι ανοικτή.

Και πάνω σε αυτό το πλάνο γίνονται οι σχεδιασμοί οι οποίοι και κινούνται στους εξής άξονες:

  • Στήριξη της απασχόλησης στο μέγιστο βαθμό.
  • Ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις που είτε παρέμειναν κλειστές, είτε έχει μειωθεί δραματική ο τζίρος τους.
  • Ειδικό σχέδιο ενίσχυσης της τουριστικής.

Το τελευταίο είναι ίσως και το μεγαλύτερο στοίχημα. Τουριστικοί παράγοντες και κυβέρνηση αρνούνται πως έχει χαθεί η εφετινή τουριστική περίοδος και επεξεργάζονται σχέδια ώστε να σώσουν ότι σώζεται.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM