Χάθηκαν πάνω από 5,5 δισ. δολάρια στο Bitcoin – «Βουτιά» στα κρυπτονομίσματα

Τεράστιες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα κρυπτονομίσματα, καθώς πραγματοποιούνται μαζικές ρευστοποιήσεις

Μόνο στην αγορά του Bitcoin χάθηκαν πάνω από 5,5 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο, με την τιμή του να υποχωρεί κατά  17% στα 45.213 δολάρια, όταν χθες βρισκόταν στα 54.919 δολάρια.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Υπενθυμίζεται πως η τιμή του κρυπτονομίσματος εκτινάχτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Έλον Μασκ, αποφάσισε να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά Bitcoins. Με δεκάδες ακόμη επιχειρήσεις να έχουν βάλει τα κρυπτονομίσματα (και κυρίως το Bitcoin) στο επενδυτικό τους ραντάρ, οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως το κρυπτονόμισμα αναμένεται να διαγράψει «λαμπρή» πορεία.

Η υποχώρησή του συμπαρέσυρε και το Ethereum, που είδε την αξία του να καταγράφει απώλειες που υπερβαίνουν το 13% και να ανέρχεται στα 1.631,72 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερα από το φράγμα των 2.000 δολαρίων, που επίσης έσπασε την περασμένη εβδομάδα.

Η δήλωση που κόστισε… δισεκατομμύρια

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγορές επηρεάζονται από τις δηλώσεις νυν ή και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της παγκόσμιας οικονομίας. Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και στην περίπτωση του Bitcoin, αφού χθες η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κρυπτονόμισμα και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι το Bitcoin συνιστά κίνδυνο για τους επενδυτές και το ευρύ κοινό.

«Δεν νομίζω ότι χρησιμοποιείται ως μηχανισμός συναλλαγών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε αναλυτή του CNBC. «Στον βαθμό που χρησιμοποιείται φοβάμαι ότι συχνά είναι για παράνομες χρηματοδοτήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό asset και ξέρετε, νομίζω, ότι ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο αλλά και για τις πιθανές απώλειες που μπορεί να υποστεί», ανέφερε στο δίκτυο CNBC.

Η Τζάνετ Γέλεν δεν παρέλειψε, τέλος, να αφήσει αιχμές και για το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι συναλλαγές σε Bitcoin.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με το Bloomberg, στον πλανήτη κυκλοφορούν 21 εκατομμύρια Bitcoins, με την αξία τους να ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 225 δισ. δολάρια περισσότερα από την Tesla του Έλον Μασκ, την εταιρεία που έδωσε τη σημαντικότερη ώθηση στην αξία του.

Επισημαίνεται πως το δεύτερο μεγαλύτερο άυλο νόμισμα στον κόσμο, το «Ethereum», έχει διπλασιάσει την αξία του, που ξεπερνά τα 220 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM