Ξεκινά σήμερα η επιδότηση της δόσης για την α' κατοικία

Λιγότερα χρήματα θα δίνουν για τη δόση της πρώτης κατοικίας τους, χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημία. 

Του Βασίλη Τσεκούρα

Από σήμερα ξεκινά η καταβολή της επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ελέγξει περί τις 93.000 αιτήσεις από το σύνολο των περίπου 160.000 που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια που ξεπερνούν τα 7,5 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν και 12.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει, μιας και οι δανειολήπτες δεν έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αν δεν το πράξουν, η αίτηση τους θα απορριφθεί. 

Το Κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα τριών τριμήνων, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. 

Για τους ενήμερους, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

Για παράδειγμα, δανειολήπτης που πληρώνει στην ώρα του δόση δανείου 500 ευρώ το μήνα.

Το πρώτο τρίμηνο θα παίρνει από το κράτος 450 ευρώ κάθε μήνα και θα βάζει από την τσέπη του 50 ευρώ. Το επόμενο τρίμηνο θα λαμβάνει κρατική ενίσχυση 400 ευρώ και θα καλύψει με δικά του χρήματα τα υπόλοιπα 100 ευρώ. Το τρίτο τρίμηνο θα πάρει 350 ευρώ και θα πληρώνει από μόνος του 150 ευρώ. 

Για τα «κόκκινα» δάνεια η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α' τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β' τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο, με ανώτατη επιδότηση τα 500 ευρώ. 

Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το α΄ τρίμηνο, στο 50% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το γ΄ τρίμηνο, με ανώτατο ποσό τα 300 ευρώ.

Ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος.

Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη και στην ώρα του, τη μηνιαία δόση του δανείου, για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που πήρε όλους τους μήνες από το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM