Lockdown: Τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το καθολικό lockdown, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός. αρχικά ανέφερε πως τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 6% σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σημειώνοντας πως τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα νέα μέτρα καλύπτουν εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, ελεύθερους επαγγελματίες, δανειολήπτες κα.

Αναλυτικά, ο Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο.
  • Οι εργαζόμενοι που μέχρι και χθες τίθενται σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επιπλέον, θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγένων. Το κόστος είναι 215 εκατ. ευρώ.
  • Οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν το ΦΠΑ του Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο.
  • Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η πληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.
  • Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις δόσεων για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.
  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με ΕΕΤ μέχρι τέλος του έτους.
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες.
  • Ενισχύονται με 400 ευρώ μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι.
  • Οι εταιρείες που πλήττονται με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και σπίτια φοιτητών.
  • Για τους ιδιοκτήτες θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα χάσουν.
  • Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες, οι οποίες κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

«Την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι»

«Πρέπει μέσα και σε αυτή τη συγκυρία να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού. Την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην οικονομία. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε την υγεία μας», είπε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Δείτε παρακάτω:

 

Να σημειωθεί πως όπως είναι ήδη γνωστό, στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα προβεί σε ενημέρωση κατά την οποία εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

Όσα προανήγγειλε νωρίτερα ο Μητσοτάκης

Να υπενθυμίσουμε πως νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου. Και όχι το ποσό των 534 ευρώ. Τα χρήματα πρόκειται να κατατεθούν αρχές Δεκεμβρίου.
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
  • 3ο Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000)

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως πρόκεται να γίνουν και νέες επιδοτήσεις ενοικίου.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM