Έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους άφησε ο υπουργός Οικονομικών 

Ο φόρος ακινήτων μπορεί να μειωθεί κατά 8% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως τόνισε o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», με φόντο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

του Βασίλη Τσεκούρα

«Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χώρας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να κάνουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε δεσμευτεί, κατά 8%. Αυτό έχει στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί πως επίκειται η ένταξη 3.000 περιοχών της χώρας στις αντικειμενικές αξίες, καθώς μέχρι σήμερα δεν διέθεταν αντικειμενικό προσδιορισμό και πλήρωναν μικρότερους φόρους απ’ ότι τους αναλογούσε. Εκτιμάται πως στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει συνολική μείωση του φόρου κατά 30%, με το 22% να έχει υλοποιηθεί ήδη. Λόγω της πανδημίας καθυστέρηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που αποτελεί και δέσμευση έναντι των θεσμών, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Μάιο. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM