«Βόμβα» από Bloomberg: Κίνδυνος για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

«Βόμβα» από Bloomberg: Κίνδυνος για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Eνώ ο Χαλίφα Χάφταρ χαρακτηρίζεται «αναξιόπιστος» -προφανώς απ' τον Ταγίπ Ερντογάν- και στέλνει ευχαριστήριες επιστολές στον Πούτιν, το Αιγαίο «βράζει». Το Bloomberg, από τα μεγαλύτερα -και σοβαρότερα- πρακτορεία στον κόσμο, κάνει λόγο για «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ορμώμενο απ' τους ελιγμούς του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, από τους επικίνδυνους τακτικισμούς του σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Αφορμή, οι δηλώσεις του Τούρκου ότι θα αποσταλούν ερευνητικά πλοία νότια του Καστελόριζου για υδρογονάνθρακες. Το Bloomberg αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία».

Για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά του το πρακτορείο υπενθυμίζει εμφατικά, ότι, όπως και τον Ιανουάριο του 1996, δεν χρειάζεται απαραίτητα «ένα σχέδιο αλλά ένα λάθος για να προκληθεί ένα "θερμό επεισόδιο"».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει με τον εφιάλτη ενός νέου προσφυγικού κύματος, αλλά όσο αυτό κατευθύνει την πολιτική της σχετικά με την Τουρκία και τη Λιβύη, η Ένωση ίσως χρειαστεί να επεκτείνει την λίστα των ανησυχιών της.

Οι υδρογονάνθρακες

Το Bloomberg επισημαίνει ότι «ο Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ. Για την Αθήνα -συνεχίζει το Bloomberg- μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».

«Και μετά τι;», είναι το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg. «Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996, γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή».

Ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθεί. Θα είναι ό,τι χειρότερο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM