Ο Τσαβούσογλου «τρομάζει» το Μαξίμου

Ένα σόου που παραπέμπει στις τουρκικές κινηματογραφικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων, έχει σχεδιάσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή και τα μειονοτικά χωριά της Ροδόπης.

Παρά τις επισημάνσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να μη δυναμιτιστούν οι επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα που θα ακολουθήσουν αλλά και την αποδοκιμασία των Πομάκων της περιοχής, που διατρανώνουν την ελληνικότητα τους, το περίφημο τουρκικό προξενείο έχει «σπείρει» πρόθυμους χειροκροτητές του Ερντογάν και της αυλής του στον ακριτικό νομό. Κι αν κάποιος έχει ακούσει τον κ. Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του, μπορεί να καταλάβει τις μπορεί να εκστομίσει αύριο μπροστά σε ένα «στημένο» και έτοιμο για προβοκάτσιες ακροατήριο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει έρθει στη χώρα μας με σκοπό να πάρει ρεβάνς από τον Νίκο Δένδια και «δασκαλεμένος» από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Δεκάδες Τούρκοι δημοσιογράφοι θα καλύψουν λεπτό προς λεπτό την περιοδεία του και θα μεταφέρουν ζωντανή εικόνα στη γειτονική χώρα, τουρκικές σημαίες έχουν ξεδιπλωθεί σε μπαλκόνια και αυλές και το σκηνικό είναι έτοιμο για τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν.

Η ελληνική αντίδραση

«Η επίσκεψη στη Θράκη είναι μια ιδιωτική επίσκεψη. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική χώρα δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε. Σε ό,τι αφορά στη μειονότητα απολαμβάνει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας» είπε σχετικά η εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κι αυτό από μόνο του αρκεί για να φανεί ο κυβερνητικός προβληματισμός.

Η αλήθεια είναι ότι η Βασιλίσσης Σοφίας αντέδρασε αστραπιαία. Τη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα ελληνόπουλα του μειονοτικού νηπιαγωγείου της Πάχνης στη Ξάνθη, διαδέχθηκαν οι επίσημες θέσεις των εκπροσώπων των Πομάκων οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν τον κ. Τσαβούσογλου ως «ανεπιθύμητο» στα χωριά τους. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφθείτε τα ηρωικά χωριά μας, θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας (…)

Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια, καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων με την υπογραφή του προέδρου του Ιμάμ Αμχέτ.

Οι ελληνικές αρχές καιροφυλακτούν και για την περίπτωση επεισοδίων ανάμεσα στους Πομάκους που αντιδρούν στην επίσκεψη Τσαβούσογλου και στους «στημένους» του Προξενείου, με τον κίνδυνο της προβοκάτσιας να είναι υπαρκτός.