Στο Άμπου Ντάμπι ο Μητσοτάκης ‒ Όσα επιδιώκει

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Άμπου Ντάμπι, βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός, με σκοπό να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας - αραβικού κόσμου.

Στο Άμπου Ντάμπι βρίσκεται από χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η επίσκεψη φαίνεται πως σηματοδοτεί την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης θα προχωρήσουν σε συμφωνία όχι μόνο για επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό και τις μεταφορές (logistics)  ‒οι οποίες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ‒, αλλά και την ιδιωτική υγεία.

Όσα επιδιώκει ο Μητσοτάκης

sinantisi sto abu dhabi

Η ‒δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο‒ επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άμπου Ντάμπι δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς αποσκοπεί στη γεφύρωση και ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ.

Επιπλέον, είναι η αφετηρία για τη μετατροπή της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση, καθώς αναμένεται να υπογραφούν:

  • η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης
  • η ΣυμφωνίαΣυνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι συμφωνίες αυτές θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Είναι γνωστή, εξάλλου, η συναντίληψη και η ανησυχία των ΗΑΕ για τον αναθεωρητισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

mitsotakis ke ipurgos viomihanias

Μετά την υποδοχή-συνάντηση που είχε με τον υπουργό Βιομηχανίας Sultan Al Jaber, σήμερα θα βρεθεί με τον διάδοχο του θρόνου, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Στη συνάντηση αυτή πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης οι: Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Φραγκογιάννης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί αργότερα και με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, dr Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού. Επίσης θα επισκεφθεί και το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

o mitsotakis sto abu dabi

Η ανάρτηση Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εδώ για να σφραγίσουμε τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση και για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μόλις έφτασα στα ?? όπου συνοδεύω τον @PrimeministerGR σε μία ιστορική επίσκεψη. Βρισκόμαστε εδώ για να σφραγίσουμε τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση και για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. pic.twitter.com/1fStn4lSbv

— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 17, 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM