«Φωτιές» στην κυβέρνηση από το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας»

Το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον Covid-19, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι η επιτροπή αποφάσιζε πάνω σε προειλημμένες αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.  

Το δημοσίευμα στην ουσία επιβεβαιώνει πως τηρούνται και υπάρχουν όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων, τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να τα κοινοποιήσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο «Σωτήρης» και οι διαφωνίες με τις αποφάσεις

Επιπλέον, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο «Σωτήρης» -όπως αποκάλεσε τον καθηγητή Τσιόδρα ο Κ. Μητσοτάκης- διαφώνησε σε μια σειρά ζητήματα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και έτσι απομακρύνθηκε από το ενημερωτικό κομμάτι.

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Μια ακόμη διαπίστωση από τη μελέτη των πρακτικών είναι ότι προκύπτουν διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα από πολλές επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου».

«Τα πρακτικά κρατούνταν κανονικά με γραμματεία, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές»

Απορρέει λοιπόν από το ρεπορτάζ πως η επιτροπή ειδικών καλείται να επικυρώσει προειλημμένες από το Μαξίμου αποφάσεις «με το λιγότερο δυνατό κόστος», παρά τα όσα δήλωναν στελέχη του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως τα πρακτικά κρατούνταν «κανονικά με γραμματεία, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές».

 «Με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής, οι επιστήμονες αποφασίζουν επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις, αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση» αναφέρει το ρεπορτάζ του Νίκου Μερτζάνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, οι στενότεροι συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται να διατυπώνουν εισηγήσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τον προσανατολισμό των προτάσεων για τα μέτρα και το διαβόητο self testing.

«Αυτή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η επιτροπή αποφάσισε την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, την επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία των δημόσιων πάρκων, την τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και τη δυνατότητα αλιείας με πλωτό σκάφος με κωδικό 6»

 

Στην 176η συνεδρίαση «ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» και όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Αυτή ήταν η συνεδρίαση κατά την οποία η επιτροπή αποφάσισε την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, την επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, την επαναλειτουργία των δημόσιων πάρκων, την τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και τη δυνατότητα αλιείας με πλωτό σκάφος με κωδικό 6».

Στην 180η συνεδρίαση, σειρά να κάνει συστάσεις είχε ο Α. Σκέρτσος και ήταν αυτός που ενημέρωσε τους επιστήμονες για τον σχεδιασμό των self tests.

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 

«Αναφορικά με τον μαζικό ανιγονικό έλεγχο και τα ατομικά τεστ, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την επικείμενη διάταξη στη Βουλή, η οποία θα έχει ως υποχρεωτικό τον ατομικό ανιγονικό έλεγχο (self testing), καθώς αυτό κρίνεται επιβεβλημένο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας καθώς και η εκπαίδευση» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτικό.

Ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας φαίνεται να διαφωνούσε, μαζί με άλλους επιστήμονες, σε μια σειρά μέτρων σχεδόν με το σύνολο των αποφάσεων.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά στο news2u.gr: «Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου»

Ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας αποκλειστικά στο news2u.gr, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στο κάδρο της δημόσιας συζήτησης, δεδομένου ότι έχει να κάνει με αποφάσεις για τη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης όπως αυτή της πανδημίας.

ΠΗΓΗ: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» υπογράμμισαν, μιλώντας στο news2u.gr, στελέχη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων.