Κάτι μεταξύ cabinet office και συμβουλίου κοτζαμπάσηδων

Μητσοτάκης - τηλεδιάσκεψη
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το όραμα του επιτελικού κράτους μετουσιώνεται σε ένα πανίσχυρο πρωθυπουργικό γραφείο, κάτι μεταξύ βρετανικού cabinet office και προεπαναστατικού συμβουλίου προεστών.

Προ ημερών με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών για το τραπεζικό σύστημα, μεταφέρθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων η δυνατότητα κατάρτισης, έγκρισης, παρακολούθησης, συντονισμού, διαχείρισης αξιολόγησης και ελέγχου των συμβάσεων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Μητσοτάκης - τηλεδιάσκεψη
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή, στρατηγικής σημασίας άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, το σύνολο των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και τα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ άνω των 30 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο ορίζονται και οι δικαιούχοι του προγράμματος από την Επιτροπή, προσκαλούνται οι φορείς να υποβάλλουν προτάσεις και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό, ορίζονται οι διαδικασίες και οι όροι κλπ. Και το δικαιολόγησε, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής λέγοντας ότι με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση δημιουργούνται δικλείδες ασφαλείας για την ορθή διαχείριση των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κυβερνητική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων μέχρι πρότινος προέδρευε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμμετείχαν οι υπουργοί Υποδομών και Επικρατείας, οι υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον στην επιτροπή επικεφαλής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας ένα ακόμα, επιπλέον κομμάτι διοίκησης σε ένα εκ συστάσεως πρωθυπουργοκεντρικό κράτος.

Μητσοτάκης - τηλεδιάσκεψη
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση που αφορούσε στην οργάνωση του επιτελικού κράτους με μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό και στην επανιδρυθείσα προεδρία της κυβέρνησης, διαφάνηκαν οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη. Με το «καλημέρα» μεταφέρθηκαν στο cabinet office αλά Μητσοτάκη η ΕΥΠ και τα δημόσια ΜΜΕ. Στα επόμενα επεισόδια του σήριαλ «Επιτελικό Κράτος» ψαλιδίστηκαν υπουργικές αρμοδιότητες υπέρ αναπληρωτών υπουργών που λογοδοτούν απευθείας στον πρωθυπουργό, «καπελώθηκαν» ανεξάρτητες αρχές, αποφασίστηκε το μοίρασμα δημόσιου χρήματος και πλέον «στο μαγαζί αναλαμβάνουμε και την περαίωση δημοσίων συμβάσεων».

Θα πει κάποιος, είδαμε και τους υπουργούς παλαιότερων κυβερνήσεων, πως διασπάθιζαν το κρατικό χρήμα, πως εισέπρατταν τις «νόμιμες προμήθειες» των δημοσίων συμβάσεων, πως πρωταγωνίστησαν στον σφικτό εναγκαλισμό της πολιτικής με το επιχειρείν σε μια μεσογειακού τύπου διαπλοκή-σημείο αναφοράς παγκοσμίως ακόμα και σήμερα. Σωστό. Αλλά δεν διορθώνεις τα πράγματα στη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», ιδίως αν τίποτα κακοπροαίρετοι σου χρεώσουν αυτή τη λογική ως βολική.