Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους μετανάστες

Για την παράνομη διέλευση ανθρώπων και τη στάση της Τουρκίας, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συνέντευξη προς τους ανταποκριτές Ξένου Τύπου κατέθεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν οι ροές Σομαλών υπό την τουρκική ενθάρρυνση.

Του Μάκη Θεοδώση

Παραβίαση της συμφωνίας Ε.Ε. από τη γείτονα χώρα

«Βιώσαμε πριν από λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της τουρκικής Ακτοφυλακής, που δεν επενέβη, παρότι εκλήθη από τη μοιραία βάρκα με τους μετανάστες, που κατέληξε σε ναυάγιο, όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους χωρίς άδεια. Με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Κλείνει τα μάτια» ο Σουλτάνος

«Η Τουρκία οφείλει να ελέγχει τις παράνομες διελεύσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βάρκες που ξεκινάνε από τα τουρκικά παράλια. Και επίσης πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάρτιο. Έχω ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές. Και βέβαια αυτά τα φαινόμενα συνεχίζουν να στηρίζονται από τη γείτονα χώρα», αποκάλυψε ο κ. Μηταράκης.

«Υπάρχει ολόκληρο δίκτυο υποστήριξης παράνομων διελεύσεων, με ΜΚΟ να πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς Σομαλών στην Κωνσταντινούπολη και να βοηθούν την είσοδο με κατεύθυνση την Ευρώπη. Αυτά πρέπει να τερματιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης», κατέληξε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM