Μητσοτάκης: «Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιο και καλώ και τους υπόλοιπους αρχηγούς να δώσουμε το παράδειγμα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS της Θεσσαλονίκης ανέφερε την κρισιμότητα της κατάστασης με την διασπορά του ιού και δήλωσε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πανελλαδικά μια μικρή κάμψη του δείκτη επιθετικότητας .

Δήλωσε ανήσυχος για κάθε ζωή που χάνεται, δίνοντας τα συλλυπητήρια του σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. «Δίνεται ένας σκληρός αγώνας για να σωθούν ζωές, αυτός είναι ο στόχος μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε, μάλιστα «πως θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τον Μάρτιο, για να μην έχουμε νέα προβλήματα. Η μάχη για το δεύτερο κύμα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, θα εξετάσω τα στοιχεία και θα αποφασίσω με κύριο κριτήριο την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Η παράταση κατά μια βδομάδα θα εξεταστεί μέχρι την εκπνοή της 7ης Δεκεμβρίου» δήλωσε.

του Μάκη Θεοδώση

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως η πίεση του ιικού φορτίου έχει μειωθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και έχει αυξηθεί στα περίχωρα. Ανακοίνωσε πως δέχτηκε την πρόταση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να μετέχουν δύο εκπρόσωποι στην επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Όσο αφορά την τυχόν καθυστέρηση επιβολής lockdown στην συμπρωτεύουσα τόνισε πως δεν υπήρχε ούτε ανάλογο αίτημα από τις δημοτικές αρχές ούτε ανάλογη εισήγηση της επιτροπής.

Για τη διαχείριση και τις αεροδιακομιδές

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η επίταξη του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάστηκε στο πρώτο κύμα, δεν σπαταλήθηκαν χρήματα και η συνεργασία ήταν άψογη με όλες τις κλίνες ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας να είναι διαθέσιμες.

Στην μομφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη Δράμα, πως έχουμε εικόνες Βόρειας Ιταλίας, απάντησε πως δεν θα μπει σε αυτή την κομματική αντιπαράθεση, δεν προσθέτει μήνυμα ενότητας. «Έχουμε ελεύθερα κρεβάτια COVID-19, το ΕΣΥ αντέχει. Η στείρα αντιπολίτευση για πολιτικό οξυγόνο με ξεπερνάει», πρόσθεσε.

Καλώς γίνονται αεροδιακομιδές και εξήρε το ρόλο του ΕΚΑΒ. «Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια καθολική πανδημία που πιέζει όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε ανάγκη για επιπλέον επίταξη απλών κλινών COVID-19 και έχουμε έγκαιρα προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεται. Από το Φλεβάρη το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης θα έχει μόνιμες υποδομές ΜΕΘ. Έχουμε πάνω από 1230 κρεβάτια ΜΕΘ από τα 567 που παραλάβαμε», τόνισε.

Όσοι αφορά την διατίμηση των rapid tests εξήγησε πως είναι για τις νέες κυκλοφορίες για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Γίνονται δωρεάν στα νοσοκομεία με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

 

Τι απαντά ο πρωθυπουργός για τον τουρισμό

Για την κατηγορία πως φταίει ο τουρισμός για την διασπορά του ιού, υπερασπίστηκε τη άποψη πως χώρες με κλειστά σύνορα είχαν δεύτερο κύμα και σε μας το δεύτερο κύμα ήρθε το φθινόπωρο που δεν είχαμε τουρισμό. Επίσης αναρωτήθηκε πως θα καλυπτόταν το έλλειμα 4 δις ευρώ από τα έσοδα στο ΑΕΠ.

Για την απόφαση των εφοριακών για μη λειτουργία του απογευματινού ωραρίου εξέφρασε την απορία του για τις δύο ταχύτητες λειτουργίας του δημόσιου τομέα. «Κάποιοι προσφέρουν έργο με υπερπροσπάθεια και κάποιοι άλλοι αρνούνται» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστικών οργάνων, ανέφερε «πως διαλέξαμε ένα τρόπο αδιάβλητο και πιο εύκολο, το στήριξα και αισθάνομαι δικαιωμένος για αυτό».

Για τη αρνητική στάση των κλινικαρχών είπε πως αντιμετωπίστηκαν με την επίταξη. «Πιστεύω στο ρόλο του Κράτους, να στηρίξει την οικονομία με τόλμη. Να μη αμφισβητήσει κανείς πως κάναμε όσα περισσότερα γινόταν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με π.χ. την επιστρεπτέα προκαταβολή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Επίσης αναλάβαμε τη μισθοδοσία αυτών που δεν δουλεύουν, μακριά από μένα η πανάκεια της ελεύθερης αγοράς, δεν τα ρυθμίζει όλα, μακριά από μένα πως η ελεύθερη αγορά τα ρυθμίζει όλα. Το Κράτος θα είναι δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη».

«Χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός»

Για τον εμβολιασμό τέλος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός με ένα από τα τρία ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. «Θα το κάνω ο ίδιος με την οικογένεια μου δημόσια και προτρέπω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να το κάνουμε μαζί».

Μάλιστα αποκάλυψε πως η μητέρα του είχε πολυομελλύτιδα και έμεινε παράλυτη.

«Θα γίνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και όσοι δεν το κάνουν θα έχουν μεγάλη δυσκολία στα ταξίδια. Ζητώ υπομονή από τον κόσμο, θα επιτρέψουμε μια οικογένεια να κάνει παρέα γιορτές. Τώρα βλέπουμε την κορυφή του βουνού, το εμβόλιο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM