Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη η εκλογή νέας κυβέρνησης στη Λιβύη

Σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση στη Λιβύη - Χαιρετίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε το σημαντικό γεγονός για την πολιτική σταθεροποίηση της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη Λιβύη, τον σχηματισμό της νέας  ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.

«Η εκλογή μιας νέας ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο»

Τι αλλάζει στη Λιβύη με την εκλογή νέας κυβέρνησης

Οι συμμετέχοντες στον ενδολυβικό διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν σήμερα τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά κατάφερε να κάνει την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73. Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη, όπως ανακοίνωσε η μεταβατική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς, μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Η ’’αποστολή’’ της νέας κυβέρνησης

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης. Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Μπασάγα εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την υποστήριξή του στη διαδικασία και τη νέα κυβέρνηση. Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM