Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των ΑΕΙ

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για το νομοσχέδιο

του υπουργείου Παιδείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτήν την ώρα πραγματοποιεί την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών. Το νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε σήμερα απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Χρόνος φοίτησης και ειδικές πρόνοιες για εργαζομένους

«Οι ρυθμίσεις οι οποίες συζητάμε σήμερα, πρώτον, διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Δεύτερον, οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να θητήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί. Τρίτον, οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές με ένα πρόσθετο περιθώριο δύο ή τριών ετών πέραν της κανονικής διάρκειας, προβλέποντας ειδικές πρόνοιες για όσους εργάζονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τέλος, οι ρυθμίσεις στέκονται με θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμιά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναλύοντας τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου, «τα οποία δεν προέκυψαν ξαφνικά, αλλά ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς το οποίο ανακυκλώνει την καθήλωση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ολοένα και λιγότεροι αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια. Τρεις στους δέκα είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε αλλάζουν πορεία. «Πολλές σχολές μετατρέπονται σε έναν λαβύρινθο, και για πολλούς γίνονται σκοτεινές αποθήκες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο ίδιος δήλωσε πως «υπάρχει μια προφανέστατη αναντιστοιχία από το τι ζητά η αγορά εργασίας και τι προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στα ελληνικά πανεπιστήμια μεσουρανούν εξαιρετικοί φοιτητές», είπε και πρόσθεσε πως «είναι καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια. Οι σχολές θα πρέπει να συναντηθούν ξανά με τον αληθινό τους προορισμό».

Ασφάλεια στα ΑΕΙ

«Η δεύτερη τομή του νομοσχεδίου δρομολογεί την επαναφορά της ομαλότητας και της ελευθερίας στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο επιχειρεί με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Για την εύρυθμη λειτουργία υπεύθυνη θα είναι η Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, που θα υπάγεται απευθείας στον πρύτανη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας των ΑΕΙ που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αυτή η Μονάδα θα πλαισιώνεται και από την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ είπε πως θα είναι ένα σώμα που θα συγκροτείται από άτομα της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς όπλα. Τέλος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο θα προβλέπει «την ελεγχόμενη είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να πάψουν οι αίθουσες των φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες των περιθωριακών». «Οι σχολές θα κλείσουν έτσι την πόρτα στη βία», κατέληξε.

Δείτε εδώ την ομιλίαΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM